Re: Nárok na mateřskou
Napište, kdy je předpokládané datum porodu a kdy skončil PP. U předešlého zaměstnavatele jste pracovala zřejmě delší dobu, takže 270 pojištěných dnů před nástupem na PPM byste měla, ale musíme spočítat, jestli se vejdete do ochranné doby po skončení zaměstnání. Ta je 180 dnů.
Pokud nebudete mít nárok na PPM, budete dostávat od narození dítěte rodičovský příspěvek.
Nárok máte v posledních 2 letech odpracovaných alespoň 270 kalendářních dnů a počátek pobírání PPM musí nastat do 180 dní od ukončení prac. poměru.
Při evidenci na ÚP si můžete měsíčně přivýdělat max. 4 250,-Kč, po dobu přivýdělku však nebudete pobírat podporu v nezaměstnanosti, což by pro vás zřejmě nebylo moc výhodné.
Děkuji Vám za odpovědi, pracovala jsem tam 7 let a 7 měsíců. 30.4. mi skončil PP, pak jsem dostala 3 měsíční odstupné. termín porodu mám v 2.května 2014.
Ještě jednou moc děkuji za rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
25. 9. 2013 7:21
Dobrý den,
v červnu jsem přišla o práci - výpověď.Zaměstnavatelem pro mě ve výpovědní době neměl práci, tak jsem byla 2 placené měsíce doma a poté jsem dostala 3 měsíční odstupné. Od prvního dne po skončení PP jsem vedena na ÚP. Včera jsem na ÚP byla znovu, abych mohla dostávat podporu. Navíc jsem těhotná a mám možnost mít brigádu.
Chápu dobře, že pokud si chci přivydělávat, tak na ÚP budu jen vedena a na podporu mám nárok jen pokud nemám žádné výdělky?
A pak ještě jedna věc, paní na ÚP mi říkala, že není vůbec jisté, zda dostanu mateřskou. Myslela jsem, že na mateřskou má nárok každá matka. Prosím Vás, můžete mi někdo objasnit, jak to s mateřskou je? Jsem z toho celá zoufalá.
Děkuji.