Pracovní cesta 2 dny_stravné ?

• (neregistrovaný)

25. 9. 2013 10:00

Dobrý den, mohu se prosím optat na počítání stravného ? Byla jsem na pracovní cestě 2 plné dny, tj. nad 18 hodin každý den (přes noc), byl mi poskytnutý bezplatný oběd v každý den, domnívala jsem se, že se stravné krátí za každý den, tzn. oběd v pondělí, stravné kráceno za pondělí a oběd v úterý, stravné kráceno za úterý.
    U nás ve firmě se krátí bez ohledu na dny za každé poskytnuté jídlo, takže vzali, že jsem v jeden den měla 1 jídlo, stravné krátili o 25%, tj. stravné činilo 118 Kč, tomu rozumím, druhý den jsem měla 1 jídlo, rozuměla bych tomu, pokud by stravné krátili opět o 25%, ale firma krátila za 2. jídlo a stravné tudíž bylo 78,- Kč.
    tomu nerozumím - kdybych byla na pracovní cestě např. týden a měla jen 3 dny bezplatný oběd, tak od 4. dne, i kdybych oběd neměla, už podle naší směrnice nemám nárok na plné stravné, ale jen asi 39 Kč, protože mi bylo poskytuto 3. jídlo ... je to tak prosím správně ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 9. 2013 10:13

Kamila II (neregistrovaný)

Re: Pracovní cesta 2 dny_stravné ?
      A neměla jste náhodou ještě ten druhý den snídani?
      Pokud jste měla jen oběd, musí vám každý den krátit jen o 25%. Máte pravdu vy. Počet jídel se počítá za každý den a ne dohromady.

• 25. 9. 2013 10:39

jo (neregistrovaný)

Kamilo, jste moc hodná, že jste reagovala, ne neměla jsem snídani i na lístku na ubytování je informace ubytování bez snídaně. Je možné, že by si to firma takto upravila ve směrnici ...? ve směrnici mají: Bylo – li zaměstnanci během pracovní cesty na území ČR poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, na které zaměstnanec finančně nepřispívá (dále jen bezplatné jídlo), přísluší zaměstnanci stravné snížené za k a ž d é bezplatné jídlo až o hodnotu
      • 70% stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin
      • 35% stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin
      • 25% stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin
      Při pracovní cestě v ČR, která spadá do 2 kalendářních dnů, se upustí od odděleného posuzování doby trvání pracovní cesty v kalendářním dnu, je – li to pro zaměstnance výhodnější a to v tom případě, pokud by ani v jednom z těchto dnů zaměstnanci nevzniklo právo na stravné.
      Tomu dodatku moc nerozumím, ale ten se mě stejně netýká, právo na stravné vzniklo.

• 25. 9. 2013 10:58

To mají jen opsaný zákon. Ten dodatek je proto, že kdybyste jela na dvoudenní služební cestu, kde byste jeden den byla třeba 4 hodiny a druhý tak y 4 hodiny, tak by vám normálně nevznikl nárok na stravné, ale když se to posuzuje dohromady, tak máte stravné za 8 hodin. Důležitá je ten dodatek, je-li to prozaměstnance výhodnější.
      Směrnice nesmí být v rozporu se zákoníkem práce, což není. Spíš bych řekla, že se někdo spletl. Normálně to jděte reklamovat.
      Zákon hovoří jasně. Pokud vám vznikl nárok na stravné nad 18 hodin, tak se krátí jen o 25% za každé jídlo. Počítá se to zvlášť za každý den. Nemůžou to motat dohromady.

• 25. 9. 2013 11:04

§ 163 Stravné
      (1) Za každý kalendářní den pracovní cesty přísluší zaměstnanci stravné nejméně ve výši
      a) Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
      b) Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
      c) Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.
      Tato výše stravného se mění v závislosti na vývoji cen prováděcím právním předpisem vydaným podle § 189.
      (2) Bylo-li zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, na které zaměstnanec finančně nepřispívá (dále jen "bezplatné jídlo"), přísluší zaměstnanci stravné snížené za každé bezplatné jídlo až o hodnotu
      a) 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
      b) 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
      c) 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Zde je jasně (na začátku textu) napsáno, za "každý" kalendářní den (sazby jsem vymazala, byly tam staré, tak aby vás to nemátlo)

A vše ostatní se odvíjí od tohoto.

• 25. 9. 2013 11:12

Líba (neregistrovaný)

Já si taky myslím, že automaticky předpokládali, že bylo ubytování se snídaní. Ať vám to opraví.

• 25. 9. 2013 11:27

jo (neregistrovaný)

Jste moc hodné, měly jste pravdu, automaticky předpokládali snídani, i když na lístku je vyznačeno bez snídaně, účetní si toho nevšimla. Moc moc děkuju za podporu a za váš čas a přeji vám pěkný den :-) a děkuji za vysvětlení dodatku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).