Re: Chybějící hodiny
Musíte postupovat podle zákoníku práce.
"V srpnu z důvodu nedostatku práce a jeho ochoty chodit pracovat mu chybělo 30 hodin" - tomu nerozumím. Pokud nebyl dostatek práce, měla mu být placená náhrada mzdy dle § 207-209 ZP.
Zaměstnavatel je povinen přidělovat práci podle prac. smlouvy.
Neplacené volno lze poskytnout jen na žádost zaměstnance.
Proto se ptám, jsem v tom nová a nevím jak to řešit.
Pochopila jsem akorát to, že v srpnu odpracoval méně hodin, než odpracovat měl a teď v září má také zatím odpracováno méně a chce 1.10. skončit. Jinak píšete zmateně, pletete si zaměstnance a zaměstnavatele a vůbec píšete nesmysly. Přečtěte si to po sobě a napište dotaz srozumitelněji.
Ano jsem z toho sama zmatená. Je to tak jak to píšete. V srpnu odpracoval zaměstnanec o 30 hodin méně než měl a tak se mu hodiny jakoby propůjčily, aby měl plný počet hodin a proplatily. Teď v září mu,ale hodiny už zase chybí a oznámil, že by chtěl skončit k 1.10. Podle mého názoru nemá cenu takového zaměstnance ve firmě držet. Zaměstnavateli když měl jít do práce nezvedal mobil a pak řekl, že žádný nepřijatý hovor neměl a tak do práce nechodil. Jsem v tom nová a tak hledám řešení tady jinak si někam zavolám. Chtěla bych vědět, jestli mu může zaměstnavatel nějak přikázat, že si musí hodiny nadělat. Když nikde není např. nic podepsaného se zaměstnancem o těch 30 hodinách nenadělaných.
Původně jste psala, že pro něj v srpnu neměl práci. Ze zákona je to tak, že pokud nemůže zaměstnavatel přidělovat zaměstnanci práci, což je překážka na straně zaměstnavatele (z důvodu sníženého odbytu, prostě nemají do čeho píchnout), pak mu musí platit náhradu ve výši 60% z průměru, má-li to ve vnitřním předpisu nebo smluveno s odbory. Nemá-li, pak 100% náhradu.
A když už jste se s ním dohodli, že to nebudete považovat za překážku na straně zaměstnavatele, ale že bude doma jako na náhradním volnu, které si napracuje v září, tak co s tím, když nemáte žádný doklad, že ty hodiny dostal vlastně jako předem vybrané zaplacené náhradní volno.
A proč v září nemá odpracováno tolik, co má mít? Zase není dost práce, čili opět překážka na straně zaměstnavatele?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 9. 2013 12:38
Dobrý den, mám problém co se zaměstnancem, kterému byly v srpnu propůjčeny hodiny a teď nemá dostatek hodin ani na září a chce ukončit pracovní poměr. V srpnu z důvodu nedostatku práce a jeho ochoty chodit pracovat mu chybělo 30 hodin, které jsme po domluvě s ním mu propůjčily s následným naděláním. Dovolenou už nemá ani jeden den. Za září mu chybí také hodiny a oznámil nám, že chce od 1.10. ukončit pracovní poměr. Nesetkal jste se někdo s takovou situací, jak ji řešit? Na internetu jsem si dohledala jedno řešení, že mu zaměstnavatel navrhne dvouměsíční výpovědní lhůtu a zaměstnanec musí hodiny nadělat. Pokud zaměstnanec odmítne, bude mu dána výpověď od zaměstnance za hrubé porušení vyplívající z povinnosti pracovní smlouvy. Zápočtový list by byl vystaven na okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnance pro obzvláště hrubé porušení. Ale co s těmi hodinami? Dalo by se odebrat mu chybějící hodiny z tohodle měsíce za ten minulý a v září mu dát neplacená volna?