Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2012 16:53
Dobrý den,
Prosím Vás o radu, ke které se staví úřednice OSSZ s velkým odstupem, jako bych po nich žádal něco mimořádně zvláštního. Taková je alespoň má domněnka.
Jsem OSVČ a v září roku 2010, jsem se přihlásil k nemocenskému připojištění částkou 1000,- kč (tehdy se ještě nemuselo připlácet důchodové pojištění) a před koncem roku 2010 jsem podstoupil chirurgické zákroky v oblasti bederní páteře. 30.12. téhož roku jsem byl uznán nemocen a pobíral nemocenské dávky celý rok 2011 a 30.12 2011 mi byla ukončena podpůrčí doba. Od 31. 12. 2011 opět podnikám a pokračuji v platbě minimálního nemocenského připojištění 115,- kč a k tomu úměrné důchodové pojištění tuším 1836,- kč.
Chci se Vás prosím zeptat, po jaké době mám znovu nárok na roční (tuším 180 odpracovaných kalendářních dní) nemocenskou, popřípadě po jaké době na její úměrnou kratší část z této doby, je-li to dané počtem odpracovaných měsíců, co kalendářní měsíc, to 2 měsíce nemocenské a z kterých měsíců se mi bude brát nějaký průměr, když uvažuji, že si zvýším zálohy na 1000,- kč (NP) a 12 700,- kč (DP), abych měl slušnou nemocenskou? Poněvadž mě čekají další zákroky, uvažuji o nástupu na nemocenskou od července tohoto roku a vím, že 22 dní budu doma zadarmo. Poraďte mi prosím, co by bylo pro mě nejvýhodnější, jestli zvýšit platbu na NP a DP ihned, nebo počkat, zda-li se mi to bude počítat za poslední 3 měsíce, kdy si budu platit vyšší platby. Děkuji Vám mnohokrát za radu, na kterou mi není schopen, nebo nechce zatím nikdo odpovědět, ale která je pro mě velice životně i zdravotně důležitá.
Závěrem, kolik si musím platit na zálohách NP a DP, abych měl nemocenskou cca kolem 20 000,- kč,abych zaplatil hypotéku a žil jako člověk? Děkuji za Váš drahocenný čas a ochotu.