Léky pro zaměstnance

• (neregistrovaný)

1. 10. 2013 15:13

Pokud zaměstnavatel netvoří FKSP ani žádný sociální fond a rozhodne se zaměstnancům koupit před podzimním rizikovým obdobím vitaminové doplňky a léky, jak byste účtovali?

Jen strohé odúčtování daňově neuznávaných výdajů z nerozděleného zisku po zdanění?

428 / 211 ?

Díky za názory

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 10. 2013 15:43

jinka (neregistrovaný)

Re: Léky pro zaměstnance
      Kdepak - o zisku rozhoduje valná hromada.
      Pokud nemáte "fond", tak musíte účtovat proti nákladům i když nedaňovým
      třeba 52(8)

• 1. 10. 2013 15:50

Tomáš K. (neregistrovaný)

Máte pravdu, když jsem hledal řešení, nevšiml jsem si poslední věty.

Pokud bude zaměstnavatel poskytovat zaměstnancům „nadstandartní zdravotní péči“, bude se u zaměstnavatele jednat o daňově neuznávaný výdaj a úhradu těchto výkonů musí financovat z FKSP, sociálního fondu nebo ze zisku po jeho zdanění. Zaměstnavatelé, kteří nevytvořily zisk je mohou vynakládat na vrub výdajů, které nejsou výdaji na dosažení, zajištění a udržení příjmů.

• 1. 10. 2013 16:00

Tomáš K. (neregistrovaný)

Problém mám tedy jen s tím, že my jsme zisk vytvořili... ?

• 2. 10. 2013 7:44

jinka (neregistrovaný)

Nějak nechápu nad čím dumáte, co potřebujete vysvětlit.
      Zkusím ve zkratce: Zisk , potažmo účtování na účet 428
      podléhá pouze rozhodnutí valné hromady, nelze na tento účet účtovat jen podle rozhodnutí účetního.Pokud valná hromada nerozhodne o balíku peněz, ze kterého by se hradili léky, tak na účty 4xx zapomeňte.
      Pro "firmu" je to ale "stejný peníz" , když hradí ze sociálního fondu, nebo z nedaňových účtu. Rozdíl je jen ve výkazech a to benefit z fondu se projeví ve změnách vlast. kapitálu a v rozvaze,kdežto účtování na náklady ve výkazu zisku a ztrát.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).