Re: Opravný platební kalendář
Stalo se. Nyní vystavte Platební kalendář celý znova, tak, jak by měl být vystaven správně a s omluvným dopisem ho zašlete nájemci.
DPH 250 Kč x 8 (1-8/13) = 2.000 Kč DPH na výstupu ř.1 Přiznání dejte do přiznání k DPH 9/13, září už udělejte správně dle nového PK. Sw Pohodu neznám, ale já bych ve svém sw původní PK stornovala a vystavila nový PK, tím by se mi vše v září účetně i v DPH srovnalo.
Jen pozn. Správně, byste měla při vyšší částce udělat za každé zd. období dodatečné přiznání dle nového PK. Když opravíte až nyní v běžném př., při kontrole vám FÚ sice dopočítá úroky z prodlení za pozdě odvedené DPH, ale ty dle mého předběžného výpočtu nedosáhnou 200 Kč, takže vám je nevyměří.
Jen se ještě zeptám. Pohoda nemá nastavenou kontrolu na hlášení odchylky při chybně vypočítané výši DPH? Pokud ano, bylo by dobré si tuto kontrolu zaktivovat.
Děkuji moc. Myslela jsem, že se dělá opravný pl. kalendář na to, co opravuji. V Pohodě jsem to zkopírovala z loňska, kdy bylo DPH 20 %, ale při uložení mi to nic nehlásilo, tak jsem si toho nevšimla. Taky jsem myslela, že mě to upozorní... Dám to do přiznání teď, taky myslím, že penále by nemělo přesáhnout 200 Kč. Ještě jednou moc děkuji. Jdu se s tím poprat :-) Hezký den.
Nenazvala bych to opravný PK, jen PK a s omluvou požádala, aby si ho nájemce vyměnil za ten nesprávný. Jemu újma nevznikla, správnou výši DPH si začne nárokovat od 9/13 a zbytek DPH i neuhrazené 2.000 Kč se mu dorovnají pokud šlo o služby v konečném vyúčtováním za služby, jestli šlo o nájem, budete ho muset požádat, aby vám dle uzavřené smlouvy a nového PK doplatil 2.000 Kč nebo se dohodnout v této výši na slevě z nájmu.
Ještě prosím o radu. Za 9/13 uhradili nižší zálohu, než byl předpis zálohy. Na tuto zálohu byl vystavený výše uvedený pl. kalendář, který budu opravovat. 30.9.2013 jsem vystavila vyúčtovací fakturu na služby, kde odečítám skutečně zaplacené zálohy. Když teď budu opravovat ty PK, mám tu zálohu za 9/13 uvést tu, co skutečně uhradili, nebo podle předpisu? Nejlepší by myslím bylo, uvést tu skutečnou... Děkuji.
Nový PK, dle toho, jak to mělo být správně úplně od začátku:
1. DZ 5.000Kč, DPH 21% 250Kč, celkem 5.250Kč, den spl. 31.1.2013
2....
.
.
Datum vyhotovení PK 30.9.2013
(aby váš nájemce něměl obavy ze sankcí z vaší strany)
A na vyúčtovací faktuře odečtete skutečně uhrazené zálohy.
Bude mi to pak všechno sedět? PK tak, jak by měl být, podle toho odvedu DPH, a ve vyúčtovací faktuře se mi odečte jenom část záloh, těch uhrazených. Tu neuhrazenou zálohu už ale nedostanu, o to je přece vyšší vyúčtování. Ta neuhrazená záloha mi pak bude v Pohodě v pohledávkách vyskakovat jako neuhrazené... Jsem asi v tom moc zamotaná :-(
Po vyúčtování FV by vám mělo :-) vše účetně, finančně i z hlediska DPH souhlasit. Nezapomeňte v 9/13 odvést těch 2000Kč DPH (já ve svém sw bych si musela u těch splátek v PK za 1-8 nastavit DUZP na 30.9., abych to bez dodatečného přiznání dostala do září).
Jak to má Pohoda s nespárovanými úhradami u záloh vám neporadím.
Re: Opravný PK - prosím paní Danielu K.
Dobrý den, paní Danielo K., sedím pořád nad tím vyúčtováním a nějak si nevím rady. Prosím o pomoc. Předpisy záloh dle PK máme 17.850,24 Kč + DPH 3.749,76 Kč, celkem 21.600 Kč. Toto máme odvedeno dle přiznání k DPH. Skutečně zaplaceno je ale o 2.000,- Kč na zálohách míň, než je předpis, tedy 19.600,- Kč (základ 16.197,44 + DPH 3.402,56). Vyúčtování - náklad za služby je 17.451,09 Kč + DPH 3.665,91 Kč, celkem náklad 21.117,- Kč. Když odečtu skutečně zaplacené zálohy 16.197,44 a DPH 3.402,56 Kč, vyúčtovací faktura bude na rozdíl k dodanění +1.253,65 Kč +DPH 263,35 Kč, celkem k úhradě za vyúčtování 1.517 Kč. Kdyby byly zálohy řádně uhrazené dle PK, státu bysme za DPH z vyúčtované služby odvedli 3.665,91 Kč, a zálohy by se mi vlastně vynulovaly, tj. předpis záloh (uvádím jen DPH) je 3.749,76 Kč, uhrazené zálohy (uvádím jen DPH), pokud by byly uhrazeny dle PK 3.749,76 Kč, tzn. rozdíl by byl nula a já bych v přiznání k DPH měla jen ten náklad 3.665,91 Kč (DPH). Když ale nebyly zálohy uhrazeny dle PK, státu jsme odvedli 3.749,76 Kč (DPH) dle předpisu záloh dle PK, ve vyúčtovací fa jsme odečetli za skutečně uhrazené zálohy 3.402,56 Kč (DPH), tj. o 347,20 Kč (DPH) víc, protože jsme do přiznání zahrnuli i vyúčtovací fakturu, na které je DPH 3.665,91 Kč, které má být skutečně odvedeno... Takže mě teď napadá, že vystavím nějaké storno na tu neuhrazenou část zálohy 2.000,- Kč, tj. základ 1.652,80 + DPH 347,20 Kč, které bych také uvedla v přiznání k DPH, a pak by mi to sedělo. Nebo mě napadá jednodušší způsob, když stejně opravuji PK za 9/13, že bych v něm rovnou uvedla tu skutečně zaplacenou zálohu, pak by sedělo všechno... Snad jsem to napsala srozumitelně :-) Děkuij za radu.
Re: Opravný PK - prosím paní Danielu K.
....Když ale nebyly zálohy uhrazeny dle PK, státu jsme odvedli
>3.749,76 Kč (DPH) dle předpisu záloh dle PK, ve
>vyúčtovací fa jsme odečetli za skutečně uhrazené zálohy
>3.402,56 Kč (DPH), tj. o 347,20 Kč (DPH) víc, protože jsme
>do přiznání zahrnuli i vyúčtovací fakturu, na které je
>DPH 3.665,91 Kč, které má být skutečně odvedeno...
>Takže mě teď napadá, že vystavím nějaké storno na tu
>neuhrazenou část zálohy 2.000,- Kč, tj. základ 1.652,80 +
>DPH 347,20 Kč, které bych také uvedla v přiznání k
>DPH, a pak by mi to sedělo. Nebo mě napadá jednodušší
>způsob, když stejně opravuji PK za 9/13, že bych v něm
>rovnou uvedla tu skutečně zaplacenou zálohu, pak by
>sedělo všechno... Snad jsem to napsala srozumitelně :-)
>Děkuij za radu.
Napsala jste to tak podrobně, že víc už to snad ani nešlo :-) Zabralo vám to jistě hodně času a sama jste si odpověděla správně, přitom mně by stačily ty poslední věty. Ano, když už vytváříte nový PK k 30.9. 2013 uveďte v něm pro tentokrát tu skutečně zaplacenou zálohu, aby se vám vše účetně, finančně i v rámci DPH srovnalo.
(Pozn. pro další období: U PK, který budete vystavovat už správně na další období a následně pak vyúčtovávat v roce 2014, byste při nějaké nezaplacené záloze musela udělat ODD, protože by se to týkalo i DPH a šlo by do přiznání k DPH, ne storno, které se netýká DPH, ale jen účetnictví.) Hezký víkend.
Re: Opravný PK
Ještě dodatek k vystavování PK. Nám se více osvědčilo nevystavovat PK, jen mít ve smlouvě uvedenou měsíční (Q) úhradu nájmu a záloh na služby. A teprve k uhrazeným zálohám vystavovat DD k přijaté platbě, tím je jednodušší vyúčtování uhrazených záloh u služeb než vyúčtovávat služby dle PK, kde je část záloh neuhrazených.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 10. 2013 10:19
Dobrý den, prosím o pomoc. Pronajímáme nebytový prostor plátci DPH, jsme taky plátci DPH. Vystavila jsem platební kalendář na nájem a zálohy na služby. Teď jsem bohužel zjistila, že v DPH za nájem mám chybu, už od 1.1.2013 do 30.9.2013. DPH mělo být o 250 Kč vyšší. Moc nevím, co teď. Asi mám vystavit opravný platební kalendář, ve kterém uvedu důvod opravy: špatný výpočet DPH a uvedu v něm pouze 21 % DPH 250 Kč a odkaz na původní platební kalendář. Je to tak, nebo se to dělá jinak? A jde ten platební kalendář udělat v Pohodě, nebo musím zvlášť a v Pohodě si musím ručně do ostatních pohledávek zadat opravu, v těch původních záznamech? Děkuji moc za pomoc.