Re: Zahraniční služební cesty
Souhlasím s Kamilou II. Pan majitel nepostupuje dle ZP a ohledně vykazování služebních cest zaměstnanců a dokazování daňové účinnosti uplatněných dokladů z těchto cest budete mít ze strany FÚ velký problém. Je tam pochybení víc než dost, nevyplácené stravné, úhrada za cokoli také nelze, ale jen za náhrady, které umožňuje ZP (když tak na to slouží kapesné až do výše 40% stravného), asi i nesprávně používané kurzy na přepočet cizí měny, atd atd. Budete to muset dát dopořádku dle platné legislativy: Sice s vypisováním cesťáků a vyúčtováním SC bude vyšší administrativní náročnost, ale zase na základě nich budete moci dát náklady související s pracovními cestami do daňově uznatelných nákladů společnosti.
Stravné při poskytnutí jídla se krátí viz. ZP §179 odst.3, 4.
Re: Zahraniční služební cesty
Děkuji Vám za názory a upozornění.
Ono naštěstí z mé strany snad k žádnému problému nedošlo - nedávám do účetnictví nic, protože jsem si myslela, že to tak, jak si to majitel představuje nejde ... jen ho nemohu už delší dobu přesvědčit.
Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 10. 2013 12:05
Dobrý den,
prosím Vás, už se někdo setkal se situací, že : např. dva zaměstnanci firmy jedou na týden na zahraniční služební cestu s tím, že letenky koupí firma na fakturu na své jméno, peníze na útratu zaměstnanců (hotel, jídlo apod.) poskytne majitel firmy ze svého (peníze nejdou ani z karty, ani z účtu, ani z pokladny) ... zaměstnanci tam utratí, co potřebují (pochopitelně ani korunu ze svého) a přivezou zpátky na všechno doklady ... majitel nechce cesťáky, protože se domnívá, že když na služební cestě mají na co si vzpomenou, tak proč ještě cesťáky, ale tvrdí mi, že by všechny doklady z pracovní cesty měly jít do účetnictví ...
Neporadí mi někdo, prosím, jestli se to dá vůbec nějak zúřadovávat v rámci firmy a jejích nákladů?
Děkuji za názory.