Zvyšování kvalifikace

• (neregistrovaný)

3. 10. 2013 14:04

Dobrý den, mám dotaz k daňové uznatelnosti zvyšování kvalifikace. Zaměstnavatel mi platí studium na vysoké škole. Vždy chodily faktury za školné primo na zaměstnavatele, ale od tohoto roku mi škola odmítá vystavit fakturu na zaměstnavatele, ale vystavuje ji pouze na me jmeno. odvolává se při tom na toto své prohlášení. "Daňově uznatelnými výdaji nejsou výdaje vynaložené na dosažení vyššího stupně vzdělání formou středoškolského nebo vysokoškolského studia, kdy nepeněžní plnění na zvyšování kvalifikace nelze na straně zaměstnavatele uplatnit do výdajů (nákladů) daňových ani podle § 24 odst. 2 písm. j) bodu 5 zákona o daních z příjmů z důvodu, že tento zákon vylučuje nepeněžní plnění na zvyšování kvalifikace v § 25 odst. 1 písm. h) z výdajů (nákladů) daňových."
    Nějak jsem nepostřehl, že by v tomto směru došlo ke změně zákona, ale radši se zeptám.
    Předem děkuji za reakce

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 10. 2013 14:10

alli (neregistrovaný)

Re: zvyšování kvalifikace
      viz citace:
      Na straně zaměstnavatele jsou podle § 24 odst. 2 písm. j bod 3) daňově uznatelné výdaje (náklady)na provoz vlastních vzdělávací zařízení nebo spojené s odborným rozvojem zaměstnanců podle jiného právního předpisu (§ 230 zákoníku práce) a rekvalifikací zaměstnanců podle jiného právního předpisu upravujícího zaměstnanost (tj. zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti.), pokud souvisejí s předmětem činnosti zaměstnavatele.
      Zde je třeba zdůraznit, že se musí jednat o nepeněžní plnění, to znamená, že úhradu musí provádět přímo zaměstnavatel.
      nejde tedy o §24 odst. 2 písm. j bod 5, ale o bod 3 ZDP

• 3. 10. 2013 14:51

Pavelka (neregistrovaný)

Moc děkuji za reakce, můj názor je naprosto stejný.
      děkuji a přeji hezký den

• 3. 10. 2013 14:11

Kamila II (neregistrovaný)

V tomto se nic nezměnilo, nevím proč vám to nechtějí vystavit. Odkažte je na par. 6 odst. 9 písmeno d. Zde se uvádí, že pokud je to nepeněžní plnění...... , tak vy to máte osvobozeno. Pokud by to nepeněžní plnění nebylo, tak vám to dodaní ke mzdě. Proto požadujete vystavit na zaměstnavatele.

• 3. 10. 2013 19:18

Pavelka (neregistrovaný)

Pro zajímavost dokládám odpověď z VŠ podotýkám ekonomického směru.
      "1) Rozhodnutím správce daně (od 1.7.2013) je každý zálohový a následně vyúčtovací doklad VŠ za studijní poplatky/školné vystaven na jméno studenta uvedené ve smlouvě o studiu příslušného studijního programu
      Podotýkám, že ve své složce na škole mám v kolonce fakturační adresa uvedeného svého zaměstnavatele a nikdy nebyl žádný problem

• 3. 10. 2013 19:19

Pavelka (neregistrovaný)

3) Není naší povinností, respektive je vlastně protizákonné tímto způsobem měnit účetní doklady ve prospěch plátce s tím, že v případě kontroly správce daně nebo auditory je VŠ zodpovědná za své vystavené doklady, ne studenti nebo právnické osoby, kterým uvedená změna je z daňového hlediska k "ničemu".
      Tady je velmi zajimavé, že v případě uhrazení administrativního poplatku 1000,- zřejmě za každý doklad, jsou ochotni fakturační údaje přepsat a tím se zřejmě přestávají chovat protizákonně.
      Když jsem toto označil za absurdní byl jsem okamžitě napomenut, že jsem na akademické půdě a podobné chování a rétoriku si mám nechat pro své obchodní partner. Přeji krásný večer

• 3. 10. 2013 19:33

Kamila II (neregistrovaný)

Však plátce je firma u které pracujete, tak nevím, proč by s tím měl být problém. Přece ten kdo platí, tak na toho se vystavuje doklad. To by pak museli všechny školící agentury vystavovat doklady na zaměstnance.... a ne na firmy. Asi mají hodně studentů, že se tak můžou chovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).