Re: Hlavní + vedlejší pracovní poměr
Vy jste OSVČ a zároveň jste někde zaměstnaná? Živnost není pracovní poměr, pracovní poměr je zaměstnání (tzn. máte pracovní smlouvu u zaměstnavatele a dostáváte mzdu). Ze mzdy se musí srážek ZP a SP, to nejsou zálohy, ale odvody. Ale OSSZ nazývá tu živnost hlavní činností, ne hlavním pracovním poměrem.
Zaměstnavatel odvádí ZP z každého mého platu a to z hrubé mzdy cca 7.000,-. Na důchod se neptám, zajímá mne nemocenská - prozatím. Platím jako OSVČ zálohy, které mi každý rok po podání daňového přiznání určí úřady - nejsem žádná účetní, můj výdělek mi nedovoluje si dovolit takový luxus jako mít vlastního daňového poradce, takže tápu jako asi spoustu živnostníků v ČR. Omlouvám se, že neuvádím správné výrazy, ale jsem jen "obyčejný" člověk a ten to ve vztahu k úřadům nemá zrovna lehké :(.
Já nějak nechápu co na mém dotazu není jasné - zajímalo mne jen zda je nebo není povinné platit SP a ZP z obou mých příjmů - v dotazu jsem psala o jaké činnosti jde - mám OSVČ jako hlavní činnost, protože ji dělám již spoustu let a pracovní poměr mám jen na pár hodin denně - tudíž vedlejší (nebo jak je to dle Zákoníku správně). V zaměstnání mi srážejí SP a ZP z hrubé mzdy a na OSVČ hradím zálohy dle minimálního výměru.
Legrační mi přišlo, že dělení na hlavní a vedlejší berete podle toho, jak dlouho už tu práci děláte. Že nevíte o jiné možnosti je vaše chyba, nikdo není povinen vám nic "sdělovat", o své peníze se musíte starat sama, jinak se nedivte, že platíte 3 roky zbytečně. Řešení jsem vám už psala a máte ho i od jiných níže.
Máte pracovní poměr, tam prostě zaměstnavatel musí odvádět ZP a SP. Kdyby to byla dohoda o provedení práce, bylo by to jiné. Tam by se ZP a SP z částky do 10000,- měsíčně neodvádělo. Možná byste se vešla do 300 hodin ročně, zkuste o této možnosti pouvažovat.
Jako OSVČ si pravděpodobně dobrovolně platíte i nemocenské pojištění. Teď jste dlouhodobě nemocná, proto vám na OSSZ řekli, že nemusíte platit zálohy.
Nad nemocenskou už jsem také přemýšlela (možná si paní platí dobrovolné nem. poj. OSVČ a tím pádem je z pohledu SP považována za OSVČ hlavní), ale to by jí snad řekli, ať k nim přijde po ukončení nemoci, ne až na konci roku. Spíš si myslím, že v zaměstnání vznikla povinná účast na nem. poj. zaměstnanců, paní je považována za OSVČ vedlejší, jenom o tom neví. Jestliže vykázala v Přehledu za rok 2012 daňový základ nižší než 60.329,- Kč, tak by letos nemusela platit zálohy.
Moc děkuji - pravděpodobná bude ta druhá varianta - zajdu tedy za zaměstnavatelem a zkusím si o tom promluvit se mzdovou účetní. Dobrovolné nemocenské si neplatím. Daňový základ jsem měla nižší než 60.000,- Kč. Ještě jednou děkuji za odpověď - moc jste mi pomohla. Hezký den.
Mzdová účetní s tím nemá nic společného, proberte to se svojí OSSZ. Psala jste o delší nemoci, tam by mohla vzniknout invalidita a při výpočtu důchodu by se mohly hodit dva vyměřovací základy - ze zaměstnání i z podnikání. Pak by bylo dobré být pojištěna i z důvodu vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Jestliže Vaše nemoc není vážná, tak byste si mohla podat opravný přehled za rok 2012 - za předpokladu, že jste byla v roce 2012 zaměstnaná a že jste se v přehledu nepřihlásila k dobrovolné účasti na důchodovém pojištění OSVČ - a mohly by se Vám vrátit zálohy, které jste za rok 2012 zaplatila.
u už jsem také přemýšlela (možná si
ní
em. poj. OSVČ a tím pádem je z
važována za OSVČ hlavní), ale to by jí
de po ukončení nemoci, ne až na
ěstnání vznikla
nem. poj. zaměstnanců, paní je
žována
SVČ vedlejší, jenom o tom neví. Jestliže vykázala
za rok 2012 daňový základ nižší než 60.329,-
letos nemusela platit zálohy.
děpodobná bude ta druhá varianta -
tedy za zaměstnavatelem a zkusím si o tom
účetní. Dobrovolné nemocenské si
atím. Daňový základ jsem měla nižší než 60.000,-
vá s tím asi nic neudělá, to si musíte vyřešit na
>>>>OSSZ.
>>>Určitě, děkuji.
>>
>>Mzdová účetní s tím nemá nic společného, proberte to
>>se svojí OSSZ. Psala jste o delší nemoci, tam by
>>mohla
>>vzniknout invalidita a při výpočtu důchodu by se
>>mohly
>>hodit dva vyměřovací základy - ze zaměstnání i z
>>podnikání. Pak by bylo dobré být pojištěna i z důvodu
>>vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Jestliže Vaše
>>nemoc
>>není vážná, tak byste si mohla podat opravný přehled
>>za rok 2012 - za předpokladu, že jste byla v roce
>>2012
>>zaměstnaná a že jste se v přehledu nepřihlásila k
>>dobrovolné účasti na důchodovém pojištění OSVČ - a
>>mohly
>>by se Vám vrátit zálohy, které jste za rok 2012
>>zaplatila.
>Děkuji za pomoc - zajdu tam příští týden a zkusím se
>dohodnout. O těchto možnostech jsem nevěděla, děkuji za
>cenné rady.
Nežádejte o vrácení již zaplacených záloh, bude se Vám to hodit, protože jste celou tu dobu platila SP ( i když jste nemusela), půjde Vám to aspoň na důchod. V době nemoci zálohy přestaňte platit, nemocenskou budete pobírat z OSSZ z pojištěná í u zaměstnavatele. Kdybyste byla na DPP , tak byste zas neměla žádné nemocenské dávky a to je dlouhodobě neúnosné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 10. 2013 19:36
Ráda bych poprosila o pomoc - pracuji na hlavní a vedlejší pracovní poměr. Z obou poměrů platím sociální a zdravotní pojištění. V současné době jsem dlouhodoběji onemocněla a bylo mi na OSSZ řečeno, že mám přestat platit zálohy z hlavního pracovního poměru (činnost na ŽL) s platností do konce roku a při ročním vyúčtování se mám osobně dostavit kvůli vyrovnání - bohužel ale nevím čeho. Takto funguji již třetím rokem a na OSSZ mi nyní sdělili, že jsem jim nenahlásila, že pracuji ještě na vedlejší pracovní poměr a tudíž nemohli zjistit tuto skutečnost. Chtěla bych tedy poradit, jestli je správné platit zálohy z obou pracovních poměrů na VZP i OSSZ, děkuji předem.