Registrace k DPH a vyúčtování zálohy

• (neregistrovaný)

4. 10. 2013 15:57

Od září 2013 jsem se musel stát plátcem DPH. Ještě před registrací jsem zinkasoval zálohy na práci. Provádím zednické práce. Ke dni registrace k DPH jsem provedl inventuru materiálu a majetku. Z toho si můžu zpětně nárokovat DPH. Teď k problému - nyní budu vyúčtovávat práce na které jsem v min. přijal zálohu. Zřejmě budu fakturovat s DPH a z materiálu použitého k této zakázce ještě před tím než jsem byl plátce DPH si DPH neodpočtu (materiál který není v inventuře, protože byl již zpracován) - je to tak správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 10. 2013 16:17

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: registrace k DPH a vyúčtování zálohy
      Od data účinnosti registrace k DPH musíte fakturovat s DPH pro neplátce, nebo u stavebních prací pro ek.činnost plátce, v režimu přenesené daňové povinnosti (RPDP). V RPDP fakturujete jen daňový základ (DPH je 0) a na fakturu napíšete" daň odvede zákazník" a +- DPH odvede váš odběratel, plátce DPH. A také musíte elektonicky podat Výpis z evidence jako dodavatel.
      Ten materiál, který budete fakturovat až po registraci k DPH v rámci provedených zednických prací a spotřebovaného materiálu na tyto práce, byste také měl mít v inventuře a můžete si z něho nárokovat DPH viz.řádek 45 v DP. Zpětný odpočet DPH musíte provést v prvním Daňovém přiznání k DPH, které budete podávat.

• 4. 10. 2013 16:27

alen1 (neregistrovaný)

Doplním pro větší srozumitelnost. Neplátci vždy fakturujete s DPH i u stavebních prací.

• 4. 10. 2013 19:56

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Ale on ho asi zpracoval někdy mezi zálohou a registrací k DPH, takže ho asi ke dni registrace mít na skladě nebude ???

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).