Re: registrace k DPH a vyúčtování zálohy
Od data účinnosti registrace k DPH musíte fakturovat s DPH pro neplátce, nebo u stavebních prací pro ek.činnost plátce, v režimu přenesené daňové povinnosti (RPDP). V RPDP fakturujete jen daňový základ (DPH je 0) a na fakturu napíšete" daň odvede zákazník" a +- DPH odvede váš odběratel, plátce DPH. A také musíte elektonicky podat Výpis z evidence jako dodavatel.
Ten materiál, který budete fakturovat až po registraci k DPH v rámci provedených zednických prací a spotřebovaného materiálu na tyto práce, byste také měl mít v inventuře a můžete si z něho nárokovat DPH viz.řádek 45 v DP. Zpětný odpočet DPH musíte provést v prvním Daňovém přiznání k DPH, které budete podávat.
Re: registrace k DPH a vyúčtování zálohy
Ale on ho asi zpracoval někdy mezi zálohou a registrací k DPH, takže ho asi ke dni registrace mít na skladě nebude ???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 10. 2013 15:57
Od září 2013 jsem se musel stát plátcem DPH. Ještě před registrací jsem zinkasoval zálohy na práci. Provádím zednické práce. Ke dni registrace k DPH jsem provedl inventuru materiálu a majetku. Z toho si můžu zpětně nárokovat DPH. Teď k problému - nyní budu vyúčtovávat práce na které jsem v min. přijal zálohu. Zřejmě budu fakturovat s DPH a z materiálu použitého k této zakázce ještě před tím než jsem byl plátce DPH si DPH neodpočtu (materiál který není v inventuře, protože byl již zpracován) - je to tak správně?