Re: Spolupracující osoba - hlášení
Dobrý den, manžel OSVč také uplatňuje náklady paušálem. Já jsem se od 1.1.2013 stala jeho spolupracující osobou (část roku jsem byla na rodičovské, teď mateřská), abychom mohli uplatnit slevu na manželku a na děti. Ale může si vůbec spolupracující osoba uplatnit slevu na děti, když bude také náklady uplatňovat paušálem? Díky za odpověď.
Monika
Re: Spolupracující osoba - hlášení
Slevu na děti může uplatnit manžel - jako spolupracující osoba.
Na FÚ nahlaste co nejdřív (nevím, jak moc "dozadu" to jde). Při rozdělování příjmů a výdajů jsou limity v § 13 na jednotlivé měsíce. Tak s tím počítejte.
OSSZ - jako ID bude OSVČ vedlejší. Jestli bude platit SP za 2013 a zálohy na 2014 záleží na tom, kolik příjmů na něj převedete.
(hranice cca 60 tis)
ZP - zaplatí vždy, ale jen ze skutečného výdělku (nemusí platit stanovená minima), musí platit i zálohy - vše podle přehledu za 2013.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 10. 2013 11:13
Dobrý den,
nikde jsem nenašla konkrétní údaje (kromě toho, že se spolupracující osoba musí hlásit na FÚ, OSSZ a ZP) a to následující:
Chci si uplatnit slevu na děti, ale výdaje jako živnostník chci dále mít paušálem. Rozhodla jsem se na manžela převést část zisku, abychom mohli společně mít slevu na děti a využít i jeho slevu na poplatníka.
Otázky:
1.)FÚ - musím ho nahlásit dopředu (nebo lze zpětně k 1.1.2013)
2.)OSSZ - stejná otázka, můžu ho nahlásit zpětně? Je bez příjmů má pouze invalidní důchod, bude to mít na něco vliv? Bude muset v dalším roce platit zálohy na SP? Bude veden jako vedl.činnost nebo hlavní?
3.)ZP - stejné otázky jako pro SP.
Moc děkuji předem za objasnění a myslím, že nebudu letos jediná s tímto problémem.