Re: Text na dokladu při prodeji zboží do
Nesouhlasím - viz. §29 odst. 2 pís. c)
Já už si dneska radši nic nemyslím, protože mi to evidentně moc nejde, ale v tomto případě bych řekla, že tuzemský režim PDP není osvobozený, proto se tam uvádí " daň odvede zákazník", kdežto prodej zboží do EU plátci je osvobozené plnění, proto se tam musí uvést § dle kterého je to osvobozeno viz ten § 29) odst. 2) písmeno a)
tak zkuste si přečíst třeba §64......... je to v dílu 9 ZDPH a tento díl se jmenuje Osvobození od daně s nárokem na odpočet daně
-----------------------------------------------------------------------------------
§ 64 Osvobození při dodání zboží do jiného členského státu
(1) Dodání zboží do jiného členského státu plátcem osobě registrované k dani v jiném členském státě, které je odesláno nebo přepraveno z tuzemska plátcem nebo pořizovatelem nebo zmocněnou třetí osobou, je osvobozeno od daně s nárokem na odpočet daně, s výjimkou dodání zboží osobě, pro kterou pořízení zboží v jiném členském státě není předmětem daně.
---------------------------------------------------------------------------------------
a už jste někdy viděla faktura z Německa nebo Slovenska?
uvádí se tam většinou odkaz buď na směrnici EU nebo příslušný zákon o DPH země dodavatele - do §29 bylo implementováno na základě SMĚRNICE RADY 2010/45/EU ze dne 13. července 2010, kterou se mění směrnice 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty, pokud jde o pravidla fakturace
Alli, mirko - takže Váš názor je, že se na fakturu napíše, že se jedná o osvobozené plnění a ten text "Daň odvede zákazník" tam nemá být?
Já se osobně přiznám, že od 1.1.2013 uvádíme na faktury do EU pouze text "Daň odvede zákazník" a nic jiného a nikdo nám to nikdy nenapadl. Byla jsem na školení u Ing. Bendy. Jelikož máme hodně faktur do EU a na velké částky, ptala jsem se ho několikrát, zda se tam uvádí jen tato věta. Proto jsem i Justýně odpověděla takto - opravdu jsem žila v přesvědčení, že je to tak dobře.
Tak jdu pátrat, co kde o tom kdo napsal :-))
text o osvobození by se měl uvádět, protože místem plnění při dodání zboží je ČR a právě v §64 jsou uvedeny podmínky, za kterých jde o osvobozené plnění
nejdříve jsem si myslela, že kromě osvobozeného plnění se má uvádět i text "daň odvede zákazník"; ing. Běhounek to ale v článku (výše uvedený odkaz) neuvádí
myslím, že se nic nestane, když tam přidáte i větu daň odvede zákazník, někteří Slováci na fakturu uvádějí odkaz na osvobození a větu reverse charge
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 10. 2013 12:36
Dobrý den, jaký text (odkaz na zákon) mám uvádět na daňovém dokladu při prodeji zboží na Slovensko (jinému plátci DPH)?