Re: potvrzeni zamestnavatele pro UP
Takze kdyz mel tyden neplaceneho volna od 22.7.-26.7. tak napisu dobu predtim a potom a toto vynecham ano?
Tak jsem z toho jelen, dnes prisel byvaly zamestnanec s tim, ze ho poslali z UP pro ELDP kde ma ma byt udajne zobrazene to neplacene volno, ktere jsem mu vypsal na potvrzeni pro UP :(
Jak to tedy vlastne ma byt? Na socialce mi rekli, ze na ELDP se neplacene volno neuvadi.
Já v potvrzení pro ÚP uvádím pojištěné doby v podstatě shodně s ELDP. Tzn. měsíce, které jsou na ELDP vykřížkované, jsou v potvrzení pro ÚP jako nepojištěná doba. Co vykřížkované není, je doba pojištěná.
K tomu nepl. volnu na ELDP - jednotlivé dny nepl. volna se v ELDP neuvádí jako doba vyloučená. V potvrzení pro ÚP je to doba pojištěná. Pouze pokud by bylo NV celý měsíc a neměl žádný příjem (např. odměnu), pak je ten měsíc v ELDP vykřížkovaný a v potvrzení pro ÚP by tento měsíc byl dobou nepojištěnou. Prostě se držte toho ELDP.
jenže paní jasná mu potvrdila, že těch několik málo dnů 22.-26.7 má do potvrzení pro ÚP napsat jako dobu kdy nebyl důchodově pojištěn, což by být nemělo, protože v tiskopise pro ÚP je uveden odkaz na
§ 11 odst. 1 písm. a) a odst. 2 zákona č. 155/1995 Sb. a v odst. 2 je uvedeno:
za dobu pojištění uvedenou v odstavci 1 písm. a) se u osob nepovažuje kalendářní měsíc, ve kterém nebyly dosaženy příjmy započitatelné do vyměřovacího základu pro stanovení pojistného
a v měsíci červenci byly dosaženy příjmy (neplacené volno netrvalo celý měsíc)
tak že skutečně se má vyplnit papír pro ÚP shodně s ELDP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 10. 2013 13:35
Prosim co se vyplnuje v potvrzeni zamestnavatele pro UP v kolonce:
Zamestnani trvalo v dobe od - do, to je jasne. Pak dale je uvedene... "a bylo dobou duchodoveho pojisteni podle paragrafu ..." a ted od ... do ... 4x tato kolonka ?!? Co tam ma byt vyplnene?