Re: poplatek za hrob
Ano, platí zákon o pohřebnictví č. 256/2001 Sb., v platném znění, v § 25 stanoví, že hrobové místo je možné užívat jenom na základě smlouvy o nájmu hrobového místa a služeb s tím souvisejících, která
musí mít písemnou formu.
Povinnost uzavřít nájemní smlouvu písemně byla do dvou let po účinnosti tohoto zákona a v případě, že úřad nemohl kontaktovat uživatele, většinou proto, že neměl kam poslat informaci, vyvěsil upozornění např. na hřbitově, úřední desce a pod., že pokud nebude smlouva uzavřena tuším do 30 měsíců, zanikne užívací právo k hrobovému místu.
Tak že jestli chcete dál hrobové místo užívat, musíte mít smlouvu na užívání a vyřešit poplatky.
Nevím, nikdo s námi před roky smlouvu neuzavřel, správce hřbitova vyznačil místo a MěÚ dal složenku na zaplacení, toť vše.
Protože
>>>>účtuji, účtuji o každé blbině, nemůžu pochopit, že
>>>>nám
>>>>přeplatek nevrátí a potom neuzavřou novou smlouvu, s
>>>>novou částkou i když mám jiný názor a domnívám se, že
>>>>původně zaplacená částka na 50 roků by měla platit až
>>>>do
>>>>data, co je na složence. Moje žena má jiný názor,
>>>>chce
>>>>ať to vyrovnám podle nových sazeb ihned,ať nedělám
>>>>ostudu, ale když žiju v právním státě, musí platit
>>>>uzavřená dohoda i kdyby měla být ústní. Nejde mi o
>>>>peníze,
>>>>ty vydělám, jde mi o princip, nechci schlípnout uši
>>>>před úředníkem, který si zadupe.
>>>>Tak jsem se vypovídal a prosím, mám si postavit hlavu
>>>>nebo jako ovce zaplatit.
>>>>Děkuji Michal
>>>
>>>Nepíšete, z jakého důvodu smlouva nebyla uzavřena,
>>>protože zákon 256/2001, § 29 odst. 4, ukládá
>>>povinnost
>>>smlouvu písemně uzavřít.
>>
>>Nevím, nikdo s námi před roky smlouvu neuzavřel,
>>správce hřbitova vyznačil místo a MěÚ dal složenku na
>>zaplacení, toť vše.
>Malá města vedla pouze evidenci nájemců míst a smlouvy
>nevystavovala, chápu problém, my jsme to vzdali.
>Úředníci jsou na zabití, vědí moc dobře že nebyly smlouvy.
ne vždycky jsou úředníci na zabití, na zabití bývají i občané, kteří mění adresy bydliště a nehlásí změnu tam, kde všude je mají v evidenci, tak že je potom úřad nikde nedohoní, když jim potřebuje dát něco vědět a co se týká smluv, tak vím, že i malá města a obce mající hřbitovy postupovaly podle zákona a vystavovovaly smlouvy, pokud měly s kým ji uzavřít
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 10. 2013 13:01
Dobrý den, nezlobte se prosím, tento dotaz patří jinam, moc prosím o názor. Když zemřeli rodiče mé ženy, zaplatil jsem poplatek MěÚ za hrobové místo na 50 roků. V té době to byla zanedbatelná částka. Nyní jsme před problémem, MěÚ po nás chce smlouvu / nestačí jim složenka o zaplacení-kde je uvedeno do kterého roku máme zaplaceno-, kterou samozřejmě nemáme / v té době se smlouvy neuzavíraly/ a poplatek nám zvýšil 15x. Protože účtuji, účtuji o každé blbině, nemůžu pochopit, že nám přeplatek nevrátí a potom neuzavřou novou smlouvu, s novou částkou i když mám jiný názor a domnívám se, že původně zaplacená částka na 50 roků by měla platit až do data, co je na složence. Moje žena má jiný názor, chce ať to vyrovnám podle nových sazeb ihned,ať nedělám ostudu, ale když žiju v právním státě, musí platit uzavřená dohoda i kdyby měla být ústní. Nejde mi o peníze, ty vydělám, jde mi o princip, nechci schlípnout uši před úředníkem, který si zadupe.
Tak jsem se vypovídal a prosím, mám si postavit hlavu nebo jako ovce zaplatit.
Děkuji Michal