Nárok na dovolenou - střídání směn

• (neregistrovaný)

8. 10. 2013 14:27

Dobrý den,

pracuji v nerovnoměrně rozloženém pracovním týdnu - střídám 8 hod a 12 hod. směny, ale režim 40 hod týdně. Dostávám od zaměstanvatele rozpis směn. Když si vezmu dovolenou v době, kdy mám naplánovanou 12 hod směnu, zaměstnavatel mi počítá 1,5 dnů dovolené, když si vezmu dovolenou, která vychází na 8 hod. počítá mi 1 den. Postupuje správně? Dále mi sdělili, že mám nárok jen na asi 16 dnů dovolené na rok. Jak se dovolená vypočítává ? Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2013 14:44

Hanzelková (neregistrovaný)

Re: nárok na dovolenou - střídání směn
      Děkuji za odpověď, ale vůbec mi nepomohla, prosím o konkrétnější odpověď, jak by to mělo být.

• 8. 10. 2013 15:15

jasná. (neregistrovaný)

Dovolenou byste měli mít čerpanou podle plánu směn. Jedna směna, jeden den dovolené. Pokud se již zaměstnavatel rozhodl pro postup, který zvolil, pak vám nemůže přepočítávat celoroční nárok dovolené, ale měl by být stejný jako mají pracovníci s pravidelnou prac. dobou, tzn. nejméně 20 dní celoročního nároku.

• 8. 10. 2013 15:38

VH

Hlavně se ve vašem případě nejedná o pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně, ale rovnoměrně. Určující je, že v každém týdnu odpracuje stejný počet hodin (40, jak píšete). Váš zaměstnavatel má zřejmě za to, že se jedná o PD rozvrženou nerovnoměrně, a to s ohledem na směnu delší než 9 hodin. Délka směny se od 2012 nebere v úvahu. U PD rozvržené nerovnoměrně skutečně není právo na nejméně 4 týdny dovolené, ale právo na dovolenou se vypočítává podle počtu naplánovaných pracovních směn. \jinak platí, co je uvedeno výše = 1 směna (bez ohledu na její délku) = 1 den dovolené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).