Re: datum DUZP
Pokud se jedná o službu v tuzemsku, poskytnutou v běžném režimu DPH, máte DD vystavený dobře. U služby je DUZP dnem vystavení DD, dnem zaplacení nebo dnem poskytnutí služby a to ten den, který nastane dříve, viz. § 21 odst.4) ZDPH. Služba v září = DUZP 30.9. a vystaveno 4.10. (do 15 dnů). Na základě tohoto DD vy odvedete DPH za období září a odběratel si bude DPH nárokovat v říjnu.
Jedině, co mě napadá, že odběratel po vás chce datum vystavení 30.9., aby si DD dal ještě do období září, čímž by stejně zákon obcházel, protože správně si může uplatnit DPH až má doklad.
To nelze, protože vy byste DPH odvedla pozdě a při kontrole FÚ by vám byl dopočítán úrok z prodlení za pozdní úhradu DPH. Váš odběratel asi vůbec nezná ZDPH, tak se jím nenechte zviklat :-)
Hezký den.
PDP dle §92e) stavební a montážní práce:
DUZP 30.9., datum vystavení 4.10., dodavatel s 0 DPH, odběratel +- DPH a oba do Př. k DPH za 9/2013 + oba el. Výpis z evidence do září.
(U RCH do EU nebo mimo EU byste musela napsat konkrétní situaci, kdo, komu, kam a co přesně budete fakturovat. RCH je složitější a nedá se zobecnit.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
9. 10. 2013 9:35
prosím je nějaká změna od 1.4.2013 v datu DUZP? nemohu v zákoně nic najít
poskytli jsme službu v měsíci září, na fa jsem uvedla DUZP 30.9., vystavení 4.10.
odběratel požaduje změnu, že mám datum DUZP chybně, že byla novela zákona