Re: Potvrzení pro ÚP-čistá mzda
Můj názor je, že by se měl odpočítat i doplatek na ZP. Přece jen se do čisté mzdy dostane, ale to pouze uvažuji logicky, ničím to nemám podložené, zatím jsem tento případ neřešila.
Ale vemte si, že zaměstnanec celý rok uplatňuje daňové zvýhodnění a poslední měsíc jej uplatní, tak to se zase čistá mzda navýší a pokud má více dětí, tak se navýší dost (samozřejmě daňový bonus se nezapočítá, ale při vyšší mzdě daňové zvýhodnění může pokrýt i celou daň). Což taky není správné, ale je to tak.
Jasně, ale o té dani to přímo zákoník říká, že se odečte daň, kterou vypočítáme podle pravidel platných v tom měsíci. Ale o zdravotním to není jasné. Vezměte si třeba případ, kdy si vydělá 2500 Kč, čili on musí zdravotní pojišťovně prostřednictvím zaměstnavatele poslat ještě 13,5 z 6000 Kč, tzn. 810 Kč (čili tyto peníze jsou mu sražené ze mzdy). Čistá pak bude 2500 - 163 - 113 - 810 = 1414 Kč.
Nebo si představte (teoreticky, ale není nemožný) případ, že půjde o pracovní poměr s mrňavým úvazkem a mzdou 1500. Pak by čistá vyšla 1500 - 98 - 68 - 945 = 389 Kč.
Já se jenoom opravím, chtěla jsem napsat, že celý rok NEUPLATŇUJE daňové zvýhodnění, ale napsala jsem, že uplatňuje. To jenom pro pořádek.
Jinak chápu to, co píšete, ale přesto si myslím, že doplatek na ZP se dostane do čisté mzdy, tak by snad mělo být s ním počítáno. Doufám, že se ještě někdo k debatě připojí, kdo již tuto situaci řešil. ať jsme zase o něco moudřejší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
10. 10. 2013 10:34
Prosím pěkně, potřebuji konzultaci. Čistá mzda zaměstnance pro ÚP se vypočítá hrubá- SP - ZP - daň, která je vypočítaná podle podmínek, platných v měsíci skončení. Jak ale počítáte čistou, jestliže zaměstnanci nebylo sráženo pouze ZP se skutečně dosažené mzdy, ale i 13,5% rozdílu mezi dosaženou mzdou a minimální mzdou (tj. v případě, že si nevydělával ani minimální mzdu a muselo mu být dostrháváno ZP)? Podle mě by se toto dostrhávané ZP nemělo odečítat, protože to už je jeho doplatek zdravotní pojišťovně a hodně by to snižovalo faktickou čistou mzdu, která bude základem výpočtu podpory. Co Vy na to?