Re: Sleva na dítě - ÚP
Musela byste stihnout do konce roku vydělat tolik, aby váš příjem byl aspoň polovina minimální mzdy, tj. 48000,-. Nemusí to být jen příjem ze zaměstnání, vztahuje se to např. i na příjem z pronájmu.
Ze superhrubé mzdy se vypočítá 15% daň. Z této částky se odečte sleva na poplatníka a potom sleva na dítě. Jestliže vypočtená daň nestačí na využití celé slevy na dítě, začne se daňové zvýhodnění chovat jako bonus a k čisté mzdě se přičítá. Měsíční bonus se vyplatí jen v případě, že mzda dosahuje aspoň 4000,- Kč. Letos.
Příklad:
Hrubá 12000,-, superhrubá 16080,-, zaokrouhleno 16100, 15% = 2415
2415 - 2070 = 345
345 - 1117 = 772
Daňové zvýhodnění je 1117, z toho sleva na dani 345,- a 775,- vychází bonus.
Hrubá 12000 - 540 (ZP) - 780 (SP) - 0 (daň) = 10680
čistá 10680 + 775 (bonus) = 11455 k výplatě
Jestliže je váš příjem jen 20000,- za rok, tak si bonus neuplatníte. Nesplňujete podmínku poloviny minimální mzdy. Pokud nemáte povinnost podávat daňové přiznání, tak bonus, který jste na začátku roku dostala, vracet nemusíte.
Díky moc za odpověď. Už je mi to téměř jasné :-). Jen nevím s čistou mzdou. Tzn. pokud bych měla nárok na daňový bonus (příjem by byl vyšší). Daňový bonus na dítě bych dostala od fin. úřadu jednorázově po ročním zúčtování. Jaký to má vliv na čistou mzdu?
Děkuji.
Byl to příklad měsíční mzdy, na kterém jsem chtěla vysvětlit, proč se daňové zvýhodnění chová někdy jako sleva, někdy jako bonus a někdy jako kombinace obojího.
Kdybyste podávala daňové přiznání, tak budete potřebovat od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech a tam budou figurovat jiné položky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
10. 10. 2013 12:06
Dobrý den,
prosím o radu. Byla jsem zaměstnaná na HPP leden a únor. Od března jsem v evidenci na ÚP. Můžu si odečíst při ročním zúčtování daně celou slevu na dítě (13 tis.)? Můj příjem byl 10 tis. měsíčně.
Můžete mi prosím vysvětlit, jak to je se slevou na dítě a daňovým bonusem?
Moc děkuji.
Markéta