Zdrav.poj. u několika část.úvazků + OSVČ

• (neregistrovaný)

11. 10. 2013 19:11

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda je v pořádku když jako OSVČ (zatím vykazující ztrátu) neplatím zálohy na zdrav. poj. Mám ještě 3 částečné pracovní úvazky - žádný HPP. Součet hrubých mezd je vyšší než minimální mzda 8.500 Kč a zaměstnavatelé za mě v souhrnu odvedou na zdravotním pojištění více než 1.148 Kč. Muhu se tedy pokládat vedlejší OSVČ a neplatit zálohy??? Díky moc za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 10. 2013 23:02

P.C. (neregistrovaný)

Re: Zdrav.poj. u několika část.úvazků +
      Pokud není podnikání hlavním zdrojem příjmů a zaměstnavatel platí aspoň minimální pojištění, zálohy se platit nemusí.

Více je třeba tady: http://www.vzp.cz/uploads/document/prehled-o-prijmech-a-vydajich-osvc-2012-pouceni.pdf

Ale stačí se zeptat na VZP přímo.

• 11. 10. 2013 23:16

Veronikagrisgris (neregistrovaný)

Díky moc za odpověď.
      Podnikání není hlavní zdroj příjmů. A do Přehledu se vlastně uvádí úhrnu vyměřovacích základů ze zaměstnání - je jedno, od kolika zaměstnavatelů jsem měla příjmy, hlavně že dohromady bylo minimální pojistné uhrazeno. Takže teoreticky je to v pořádku. Ale pro jistotu to ještě ověřím přímo na pojišťovně.

• 12. 10. 2013 10:24

Katka2 (neregistrovaný)

Nejde ani tak o to kolik si kde vyděláte nebo jestli jste ve ztrátě. Hlavně musíte být na ZP nahlášena jako OSVČ vedlejší.

• 12. 10. 2013 13:42

Veronikagrisgris (neregistrovaný)

To samozřejmě jsem a několik let, jenže do této doby jsem byla zaměstnaná na HPP a pojištění za mě platil zamtel. Zde nebylo o vedlejší OSVČ pochyb. Já se chci dopídit toho, jak to mám udělat teď, když za mě ani jeden zamtel neplatí pojištění v zákonem stanovené minimální výši 1.148Kč (ovšem dohromady v součtu ano).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).