Re: OSVČ a mateřská
Záleží jestli jste si platila nemocenské pojištění. Jestli ne, tak nemáte na mateřskou nárok. Pokud jste si platila nemocenské alespoň v min. výši nebo je nemocensky pojištěn alespoň manžel, tak budete mít nárok na rodičovský příspěvek (s volbou). Pokud ne dostanete rovnou rodičovský příspevek, ale ve 4 leté variantě. Pokud budete mít rovnou rodičák můžete fakturovat. Nebo jste si platila nemocenskou ve vyšší než minimální výši a skutečně budete mít nárok na mateřskou, pak ale nemůžete po dobu čerpání mateřské fakturovat.
Z minimálního nemocenského byste měla strašně nízkou mateřskou a nemohla byste fakturovat. Budete mít výhodnější nastoupit rovnou na rodičák a fakturovat v klidu dál. Výhodou oproti těm co si neplatí nic budete mít v tom, že si můžete s rodičovským příspěvkem hýbat (s jeho výší a délkou).
Dobrý den, mohu se přidat dotazem?
Jsem OSVČ - nemám zaměstnance, od listopadu bych měla nastoupit na MD, platila jsem si půl roku nemocenskou. Takže až nastoupím, tak musím činnost přerušit, nebo jen nahlásím MD? Při rodičovské bych pak chtěla mít OSVČ jako vedlejší, lze to takto? Děkuji....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
14. 10. 2013 19:52
Dobrý den, mám prodejnu, moje povinnosti převezme prodavačka, abych nemusela přerušit živnost, mohu fakturovat v době pobírání mateřské, jestli má vůbec cenu o to žádat, díky za odpověď