Re: Prosím - insolvence a exekuce
Nesmíte podlehnout tlaku zaměstnace a peníze na exekuci deponovat. Vaší povinnosti je peníze zaměstnaci vyplatit, nesmíte provést srážky ani deponovat a to i v době, kdy není oddlužení ještě schváleno. Musíte se řídit § 109 insolvenčního zákonu
(4) Účinky zahájení insolvenčního řízení nastávají okamžikem zveřejnění vyhlášky, kterou se oznamuje zahájení insolvenčního řízení, v insolvenčním rejstříku.
Ano, bez srážek, bez deponování. Vím, že to nedává logiku, když se neví, zda bude oddlužení schválené, ale i právníci poukazují na tuto mezeru v zákoně a zatím marně.
Já deponovala, pak jsem na příkaz ins. správce poslala ins. správci. Tento postup mi sdělil i exekutor. Cukal se jen zaměstnanec, že to mám dát jemu. Ale nakonec souhlasil, že to mám poslat ins. správci, protože pokud je prý zaměstnanec v insolvenci, musí stejně všechny příjmy navíc přiznávat.
Není to jednoznačné, také jsem se zprvu přikláněla k výkladu, že se nemá nic srážet a vše vyplatit zaměstnanci. Ale postupně, jak se objevovalo více výkladů, jsem se přiklonila k názoru srážet a deponovat.
Výklad byl tento: Při insolvenci lze exekuci nařídit, nelze ji však provést. Provedením exekuce je rozumí odeslání srážky. Čili když je exekuce nařízena (a to při insolvenci lze), znamená to sražení. Ale nesmí se provést (tzn. nesmí se odeslat, čili musí se deponovat).
Co se týče exekucí je mým koněm JUDr. Jan Breburda. A ten zastává názor, který jsem výše popsala. V jeho publikaci ,,exekuce srážkami ze mzdy 2013,, jednoznačně tvrdí, že není možné srážet ani deponovat. I na jeho přednášce tento názor prezentoval.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 10. 2013 6:36
Dobrý den,
tak ještě jednou. Nášemu zaměstnanci každý měsíc strháváme exekuci z platu. Včera mi oznámil, že mu na exekuci nesmím nic strhávat neboť podal návrh na insolvenci (v insolvenčním rejstříku opravdu je - kontrolovala jsem to). Tak jsem předělala mzdy a dneska mi oznámil, že mu tu exekuci mám strhnout, ale nemám ji posílat exekutorovi, ale pouze ji u sebe nechat a v okamžiku rozhodnutí insolvence ji pak pošlu buď exekutorovi nebo na insolvenci. Tak teď už opravdu nevím. Mám v tom zmatek. Poradíte mi prosím někdo?