Re: Prohlášení poplatníka
To je mi jasné, ale jelikož sídlo firmy je v jiném kraji a vše jsme řešili buď s druhým jednatelem v místě mého bydliště (který mě stejně ale odkazoval na druhého jednatele do sousedního kraje) nebo telefonicky či po emailu. Když jsem je telefonicky žádala, aby mi formulář poslali, podepíšu a pošlu zpět, tak než tak učinili tak mi zrušili pracovní poměr ve zkušební době. Nechci přijít o slevu na poplatníka. Mohu tedy podepsat prohlášení kdykoli do 15.2.2014 tudíž třeba i během října? A ještě jeden dotaz, pokud bych nastoupila k novému zaměstnavateli a tam podepsala, tak v dańovém přiznání si slevu na poplatníka mohu uplatnit i za srpen a část září? Děkuji
Pokud si budete podávat přiznání k dani z příjmů, tam si můžete uplatnit slevu za celý rok, sleva na poplatníka se nekrátí.
Ano, vím, že se mi nevrátí celá, maximálně to, co jsem na zálohách zaplatila. Jde mi jen o to, zda si slevu mohu uplatnit, i když za celý rok 2013 prohlášení nikde nepodepíšu. Potvrzení o zdanitelných příjmech mi prý zašlou až na začátku roku 2014. Děkuji za trpělivost
Ano, potřebujete potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách na daň od toho zaměstnavatele a na základě toho potvrzení můžete vyplnit daňové přiznání. Pokud jste v r. 2013
pracovala jen 1,5 měsíce, měl by Vám stát vrátit celou odvedenou daň.
Ano můžete, jediný zádrhel vidím v tom, kdybyste měla v nějakém měsíci, kdy jste pracovala příjem pod 5 tis. Kč, byla by z té mzdy odvedena srážková daň, která se již v přiznání nevyúčtovává. Pokud jste měla v obou měsících, kdy jste pracovala příjem nad 5 tis. Kč ani nepodepsané prohlášení nebrání tomu, aby vám byla zaplacená zálohová daň vrácená v rámci daňového přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 10. 2013 7:27
Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem od začátku roku na ÚP a od srpna jsem nastoupila do práce. V půlce září mi zrušili pracovní poměr ve zkušební době. Nyní opět ÚP. Nepodepsala jsem prohlášení poplatníka. Podávám si daňové přiznání sama . Je možné toto prohlášení dodatečně podepsat u minulého zaměstnavatele už teď nebo až příští rok do 15.2.? Pokud nastoupím k novému zaměstnavateli, podepíšu prohlášení u něj, bude se mi vztahovat sleva na poplatníka i na srpen a půlku září a tudíž bych nemusela dodatečně podepisovat u minulého zaměstnavatele? Děkuji za radu.