Jak zaúčtovat dobropis?

• (neregistrovaný)

15. 10. 2013 9:47

>Dobrý den,
    >mám takový účetní případ a moc prosím o radu. Dnes
    >jsem dostala fa z roku 2012 za službu. Tuto fa nemáme v
    >uce, tzn. že letos navedu nedaňově a nárok na odpočet
    >DPH je možný. Jen nevím jaký nedaňový účet zvolit.
    >Oříšek je trochu v tom, že na tuto fa vystavili
    >dobropis v datem 9/2013. Jak tento dobropis zaúčtovat?
    >opačným zápisem jako původní fa, kterou zaúčtuji nedaňově?
    >Budu vděčná za každou radu
    >děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 10. 2013 10:37

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: jak zaúčtovat dobropis?
      Ta služba byla vámi objednaná nebo nasmlouvaná a vůbec se neuskutečnila? tzn. že DBP byl v plném rozsahu FP a FP i DBP doručeny až v r. 2013? To by byl nepořádek dodavatele, který si teď "uklízí" ve svém uct. V tomto případě bych FP i DBP dodavateli vrátila a do vašeho uct nic neúčtovala. Dodavatel ať se se svým nepořádkem z r. 2012 vypořádá v dodatečném přiznání.
      Jinak by to bylo, kdyby část služby byla provedena a DBP by byl jen na část plnění, nebo byla služba provedena celá a vy jste ji reklamovali v plném rozsahu. Když tak ještě napište.

• 15. 10. 2013 10:54

koko (neregistrovaný)

moc děkuji za reakci. služba byla provedena. řekla bych nepořádek na obou stranách. bohužel jsem o tom nevěděla. teď reklamujeme v plném rozsahu. tzn. že dobropis bude teď v roce 2013, ale fa přijatá je z roku 2012. Jak mám tedy účetně postupovat? jak zaúčtovat přijatou fa a následně dobropis?
      děkuji

• 15. 10. 2013 11:14

1. možnost
      FP z r. 2012 nedaňově (obd. DPH říjen - obdrželi jste DD) plusem a DBP daňově mínusem (obd. DPH, kdy jste reklamovali.)
      Vrácení DPH možná mělo být dříve, než si ho z DD budete moci nárokovat a účtovat na stejný účet, na který byste účtovali, kdyby FP přišla v r.2012, nejspíše +- 518. (Kdyby jste měla v r. 2012 vytvořenou doh. pol. na tuto službu, tak přes účet +- 389).

2. možnost
      FP z r. 2012 účtovaná v r. 2013 při velké částce
      42., 343/321
      (42. Jiný výsledek hospodaření min. let)
      DBP daňově
      - 518, -343/-321
      Hezký den.

• 15. 10. 2013 11:38

koko (neregistrovaný)

Jen ještě prosím o Vaší trpělivost. Kdybych tedy postupovala dle 1. možnosti. Mám si na účtu 518 udělat anal. nedaňovou? takže DBP musí být daňově mínusem nikoliv nedaňově mínusem ( to by byla asi blbost, že bych si tak lehce zrušila nedaňový náklad, že?)
      moc děkuji

• 15. 10. 2013 12:03

Tak jednoduše a pohodlně chyby dle ZDP opravovat nelze.
      Na účet 518 si udělejte nedaňovou analytiku. FP bude nedaňově 518DN, 343/321 a i když ho asi podávat nebudete, máte dle DŘ možnost na neuplatněný náklad v r.2012 podat dodatečné přiznání na DPPO za r. 2012.
      DBP zaúčtujete daňově mínusem -518, -343/-321, tak jak byste ho účtovala, kdyby FP byla zaúčtována správně v r. 2012.
      Proč v r. 2013 FP DN a DBP DU? Protože FP měla být zaúčtována správně už v r.2012 daňově a DPB je pak v r. 2013 také daňový.

• 15. 10. 2013 12:19

koko (neregistrovaný)

moc děkuji za jasnou a vyčerpávající odpověď. Vážím si vašeho času. děkuji a pěkný den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).