Re: jak zaúčtovat dobropis?
Ta služba byla vámi objednaná nebo nasmlouvaná a vůbec se neuskutečnila? tzn. že DBP byl v plném rozsahu FP a FP i DBP doručeny až v r. 2013? To by byl nepořádek dodavatele, který si teď "uklízí" ve svém uct. V tomto případě bych FP i DBP dodavateli vrátila a do vašeho uct nic neúčtovala. Dodavatel ať se se svým nepořádkem z r. 2012 vypořádá v dodatečném přiznání.
Jinak by to bylo, kdyby část služby byla provedena a DBP by byl jen na část plnění, nebo byla služba provedena celá a vy jste ji reklamovali v plném rozsahu. Když tak ještě napište.
moc děkuji za reakci. služba byla provedena. řekla bych nepořádek na obou stranách. bohužel jsem o tom nevěděla. teď reklamujeme v plném rozsahu. tzn. že dobropis bude teď v roce 2013, ale fa přijatá je z roku 2012. Jak mám tedy účetně postupovat? jak zaúčtovat přijatou fa a následně dobropis?
děkuji
1. možnost
FP z r. 2012 nedaňově (obd. DPH říjen - obdrželi jste DD) plusem a DBP daňově mínusem (obd. DPH, kdy jste reklamovali.)
Vrácení DPH možná mělo být dříve, než si ho z DD budete moci nárokovat a účtovat na stejný účet, na který byste účtovali, kdyby FP přišla v r.2012, nejspíše +- 518. (Kdyby jste měla v r. 2012 vytvořenou doh. pol. na tuto službu, tak přes účet +- 389).
2. možnost
FP z r. 2012 účtovaná v r. 2013 při velké částce
42., 343/321
(42. Jiný výsledek hospodaření min. let)
DBP daňově
- 518, -343/-321
Hezký den.
Jen ještě prosím o Vaší trpělivost. Kdybych tedy postupovala dle 1. možnosti. Mám si na účtu 518 udělat anal. nedaňovou? takže DBP musí být daňově mínusem nikoliv nedaňově mínusem ( to by byla asi blbost, že bych si tak lehce zrušila nedaňový náklad, že?)
moc děkuji
Tak jednoduše a pohodlně chyby dle ZDP opravovat nelze.
Na účet 518 si udělejte nedaňovou analytiku. FP bude nedaňově 518DN, 343/321 a i když ho asi podávat nebudete, máte dle DŘ možnost na neuplatněný náklad v r.2012 podat dodatečné přiznání na DPPO za r. 2012.
DBP zaúčtujete daňově mínusem -518, -343/-321, tak jak byste ho účtovala, kdyby FP byla zaúčtována správně v r. 2012.
Proč v r. 2013 FP DN a DBP DU? Protože FP měla být zaúčtována správně už v r.2012 daňově a DPB je pak v r. 2013 také daňový.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 10. 2013 9:47
>Dobrý den,
>mám takový účetní případ a moc prosím o radu. Dnes
>jsem dostala fa z roku 2012 za službu. Tuto fa nemáme v
>uce, tzn. že letos navedu nedaňově a nárok na odpočet
>DPH je možný. Jen nevím jaký nedaňový účet zvolit.
>Oříšek je trochu v tom, že na tuto fa vystavili
>dobropis v datem 9/2013. Jak tento dobropis zaúčtovat?
>opačným zápisem jako původní fa, kterou zaúčtuji nedaňově?
>Budu vděčná za každou radu
>děkuji moc