Re: osvč + částečný pracovní úvazek
Příjem ze závislé činnosti - dohoda o pracovní činnosti, pracovní poměr - pak budete považován na OSVČ vedlejší. Musíte se s mzdovkou domluvit, aby Vám nesrthávala ZP z minima (jestli si platíte aspoň to minimum z podnikání).
Dohoda o provedení práce - budete OSVČ hlavní, protože z 7000 Kč měsíčně nejsou odvody na ZP a SP.
Děkuji za odpovědi a ještě se zeptám: bude se jednat o DoPČ, ale myslel jsem, že nebudu muset jako OSVČ platit zálohy. U zaměstnavatele by bylo odvedeno ZP z minimální mzdy, ale nevím, jak je to se SP.
Ano, to jsem pochopil, ale jde mi o to, abych minimální zálohy platit nemusel...myslím si totiž, je pro mě bude výhodnější, když mi zaměstnavatel strhne ZP z minimální mzdy. Ale stále nechápu to SP. V zaměstnání bude odvedeno z příjmu a jako OSVČ budu muset něco měsíčně platit? Omlouvám se, nemám zkušenosti.
To, co zaplatíte ze závislé činnosti se vám v přehledech pro ZP a OSSZ vůbec nijak neobjeví, to se nevyúčtovává, takže stejně z příjmu OSVČ budete ZP platit po podání přehledů bez ohledu na to, jestli jako OSVČ nějaké zálohy zaplatíte nebo ne. U SP je hranice ročního příjmu (cca 60000,-), pokud ji nedosáhnete, nemusíte SP platit, u ZP platíte z každé koruny.
Jak je to se zálohami na SP najdete tady:
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/platba-pojistneho/zalohy-na-pojistne-na-duchodove-pojisteni.htm
Zálohy na SP budou záviset na údajích v přehledu o příjmech a výdajích za rok 2012. Pokud byste byl OSVČ vedlejší už loni a s ohledem na vykázaný daňový základ by Vám nevznikla povinná účast na důchodovém pojištění, tak byste nyní mohl přestat platit zálohy. Pokud jste měl vyšší daňový základ, tak budete platit zálohy i nadále, ale jen ve výši platné pro OSVČ vedlejší. Nejlépe uděláte, když se poradíte na OSSZ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 10. 2013 12:37
Dobrý den, prosím o radu: podnikám a mám možnost pracovat na částečný úvazek. Bude má činnost osvč považována za vedlejší? Na částečný úvazek si měsíčně vydělám okolo 7.000 Kč. Jak je to se zálohami na pojistné? Musím platit dál? Předem děkuji za odpověď.