Re: není zánik PP a zároveň nové prac. s
1) PP můžete uzavřít i bez zápočtového listu. Pokud na to nechcou přistoupit, tak pro vás bohužel, musela byste nejdříve ukončit první PP, kde jste na RD. Ještě jste nenastoupila, tak se nemůžete hned ohánět paragrafy.
2) Pokud chcete práci, přistoupíte i na DPČ nebo hledejte práci jinde, kde vás zaměstnají na plný úvazek.
3) Pouze spekulace, když nevíte zda budete nebo nebudete pracovat.
4) Je to náhradní doba.
>>>2, navrhli mi, že by to šlo na DPČ, ale podle mě tato
>>>varianta nelze, protože DPČ lze sjednat jen na
>>>poloviční pracovní dobu, pracují 40hod týdně, já bych
>>>mohla
>>>jen 20hod. týdně
>>>3. teď mě ještě napadlo DPP, za listopad by to bylo
>>>21dnů x 8 hod = 168, a v prosinci bych pracovala
>>>15dnů
>>>x
>>>8 = 120hod, to je méně než 300hod za rok. Lze to tak
>>>nebo je v tom zádrhel? Odměnu bych měla vyšší než
>>>10tis. Kč., platilo by se z toho soc., zdrav.
>>>3. kdybych nakonec po RD šla na pracák, z čeho by se
>>>mi počítala podpora z DPČ i HPP u bývalý
>>>zaměstnavatele, kterého jsem měla během RD?
>>>4. ještě prosím poslední dotaz co znamená, že RD
>>>patří
>>>do vyloučené doby? Že po dobu RD se mi tato doba
>>>nezapočítává do důchodu?
>>>
>>>děkuji moc za rady a přejji pěkný den
>>
>>1) PP můžete uzavřít i bez zápočtového listu. Pokud
>>na
>>to nechcou přistoupit, tak pro vás bohužel, musela
>>byste nejdříve ukončit první PP, kde jste na RD.
>>Ještě
>>jste nenastoupila, tak se nemůžete hned ohánět
>>paragrafy.
>>2) Pokud chcete práci, přistoupíte i na DPČ nebo
>>hledejte práci jinde, kde vás zaměstnají na plný
>>úvazek.
>>3) Pouze spekulace, když nevíte zda budete nebo
>>nebudete pracovat.
>>4) Je to náhradní doba.
>děkuji za odpověď
>1, se nechci ohánět paragrafy ve zlém, jen se jim
>nezdá že by to tak šlo.
Nikde není žádný paragraf, že by to nešlo.
>2, DPČ je mi jedno, ale jde u DPČ pracovat 40hod každý
>týden?
DPČ je na polovinu pracovní doby v průměru za celo dobu, takže pokud bude DPČ na 2 měsíce a jeden měsíc budete dělat 40 hodin týdně a druhý měsíc vůbec, tak průměr splníte.
>4, náhradní doba se tedy počítá doba do důchodu, tedy
>RD?
Do důchodu se vám počítají 4 roky péče o dítě, pokud v té době nemáte pojištěné zaměstnání.
>děkuji moc.
>>>>>>>>>nezapočítává do důchodu?
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>děkuji moc za rady a přejji pěkný den
>>>>>>>>
>>>>>>>>1) PP můžete uzavřít i bez zápočtového listu. Pokud
>>>>>>>>na
>>>>>>>>to nechcou přistoupit, tak pro vás bohužel, musela
>>>>>>>>byste nejdříve ukončit první PP, kde jste na RD.
>>>>>>>>Ještě
>>>>>>>>jste nenastoupila, tak se nemůžete hned ohánět
>>>>>>>>paragrafy.
>>>>>>>>2) Pokud chcete práci, přistoupíte i na DPČ nebo
>>>>>>>>hledejte práci jinde, kde vás zaměstnají na plný
>>>>>>>>úvazek.
>>>>>>>>3) Pouze spekulace, když nevíte zda budete nebo
>>>>>>>>nebudete pracovat.
>>>>>>>>4) Je to náhradní doba.
>>>>>>>děkuji za odpověď
>>>>>>>1, se nechci ohánět paragrafy ve zlém, jen se jim
>>>>>>>nezdá že by to tak šlo.
>>>>>>
>>>>>>Nikde není žádný paragraf, že by to nešlo.
>>>>>>
>>>>>>>2, DPČ je mi jedno, ale jde u DPČ pracovat 40hod
>>>>>>>každý
>>>>>>>týden?
>>>>>>
>>>>>>DPČ je na polovinu pracovní doby v průměru za celo
>>>>>>dobu, takže pokud bude DPČ na 2 měsíce a jeden měsíc
>>>>>>budete dělat 40 hodin týdně a druhý měsíc vůbec, tak
>>>>>>průměr splníte.
>>>>>>
>>>>>>>4, náhradní doba se tedy počítá doba do důchodu, tedy
>>>>>>>RD?
>>>>>>
>>>>>>Do důchodu se vám počítají 4 roky péče o dítě, pokud
>>>>>>v
>>>>>>té době nemáte pojištěné zaměstnání.
>>>>>>
>>>>>>>děkuji moc.
>>A co vám tedy patří? Nějak jsem to nepochopila.
>děkuji všem za reakci, co mi patří? Odstupné a
>pochybuji, že by se ho někdo dobrovolně zřekl
Nevšimla jsem si, že byste napsala, že vaše pracovní místo bylo zrušeno, zaměstnavatel nebo jeho část zrušen či přemístěn.
jestli bylo zrušeno to nevím, mohli ho nazvat jinak, ale nemají pro mě práci, parag. 52c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, """""o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce"""""" nebo o jiných organizačních změnách. Zaměstnavatel nemá pro mě práci a já jim mám říct to neva?
Podívejte, oni Vám pouze řekli, že pro Vás nebudou mít práci. Ale nedali Vám výpověď (což v době Vaší rodičovské ani nemohou). Odstupné náleží pouze pokud by Vám dali výpověď z důvodu nadbytečnosti nebo pokud byste se spolu dohodli na skončení z důvodu nadbytečnosti. Dohodout se s Vámi s uvedením tohoto důvodu nechtějí a výpověď kvůli nadbytečnosti Vám ještě nedali (protože nemohou), takže Váš pracovní poměr trvá a žádné odstupné nenáleží. Po skončení rodičovské dovolené nastoupíte zpět do práce a pokud pro Vás nebudou mít práci a Vaše místo zruší, tak to budou muset řešit oni a dát Vám výpověď pro nadbytečnost nebo se dohodnout pro nadbytečnost, po dobu trvání poměru a nepřidělování práce Vám budou muset platit náhradu a při skončení poměru odstupné.
Dohodout pro nadbytečnost se s Vámi nechtějí, protože čekají, až jak se situace vyvine. K té dohodě je nutit nemůžete.
Vy můžete zatím nastoupit do jiného zaměstnání. Ale píšete, že tam Vás na pracovní poměr nechtějí vzít, dokud nebudete mít ukončení zaměstnání v 1. firmě. Na to mají právo. A 1. firma nemá důvod přistoupit na dohodu o skončení poměru z důvodu nadbytečnosti, když skončit chcete Vy, abyste mohla nastoupit jinam.
Takže buď se dohodnete bez uvedení důvodu (a bez odstupného), skončíte a nastoupíte do jiné firmy na pracovní poměr.
Nebo se nedohodnete, zůstanete zaměstnancem 1. firmy a do 2. firmy nastoupíte na DPČ (tzn. 20 h v průměru týdně) nebo na DPP. A pak to může dopadnout tak, že se po rodičovské musíte dostavit do 1. zaměstnání a oni rozhodnou o organizační změně (např. že místo bude zrušeno na 2 měsíce), Vám dají výpověď pro nadbytečnost a ve výpovědní době Vás nechají doma na náhradě nebo pro Vás po tu výpovědní dobu práci najdou a Vy budete muset pracovat zde a ne v té 2. firmě.
děkuji pan (í) Kara za vyčerpávají odpověď, ano jsou různá úskálí a nebo ještě jedna možnost, že budu vypomáhat paní, která mě měla zastupovat po dobu mateřské. Tahle varianta mě teď napadla, tak bych nemohla chodit do druhého zaměstnání. Variant je mnoho, uvidíme co z toho vyplyne., děkuji moc a přeji pěkný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 10. 2013 7:53
dobrý den,
moc prosím o radu, jsem na RD hledám si novou práci, protože tak kde jsem zaměstnaná mi řekli, že pro mě nemají práci a mám si hledat něco nového (nemám ještě ukončení PP). Novou práci jsem si už našla a mohu nastoupit od listopadu, moje dotazy zní.
1, mohu v nové práci uzavřít PP, s tím, že zápočtový list donesu jak vyřeším si situaci v bývalé, resp. po RD? V této nové práci na to nechtějí přistoupit, že to takhle nelze. Mohl by mi prosím někdo napsat nějaký paragraf, že to takto lze?
2, navrhli mi, že by to šlo na DPČ, ale podle mě tato varianta nelze, protože DPČ lze sjednat jen na poloviční pracovní dobu, pracují 40hod týdně, já bych mohla jen 20hod. týdně
3. teď mě ještě napadlo DPP, za listopad by to bylo 21dnů x 8 hod = 168, a v prosinci bych pracovala 15dnů x 8 = 120hod, to je méně než 300hod za rok. Lze to tak nebo je v tom zádrhel? Odměnu bych měla vyšší než 10tis. Kč., platilo by se z toho soc., zdrav.
3. kdybych nakonec po RD šla na pracák, z čeho by se mi počítala podpora z DPČ i HPP u bývalý zaměstnavatele, kterého jsem měla během RD?
4. ještě prosím poslední dotaz co znamená, že RD patří do vyloučené doby? Že po dobu RD se mi tato doba nezapočítává do důchodu?
děkuji moc za rady a přejji pěkný den