Re: Vývoz
Hrozně ráda bych, aby se připojili Ti, co jsou znalí věci.
Já teď také bojuji s vývozem (nikdy jsem to nedělala) a zjistila jsem, že do řádku 22 nepatří fakturovaná cena, ale statistická hodnota zboží na VDD (ta je uvedena v CZK) ke dni výstupu zboží z EU. Je na to KV.
Prosím zkušené, poraďte nám a trošku nás zasvěťte.
To je to co nevím z kterého je to roku. Poslala mi to ing. Langerová. Má to jen nadpis 95/21.12.05 - Základ daně z přidané hodnoty při vývozu zboží.
Jsem z toho už úplně mimo. Nikdy jsem to nedělala a čím dál víc mám pocit, že se do toho pěkně zamotávám.
Je vývozcem ten, kdo je uveden na VDD?
Mám takový případ: Česká firma vyvezla do celního prostoru, dostala potvrzení, že je zboží propuštěno do svobodného pásma (nebo jak se to jmenuje), nám to vyfakturovala jako vývoz dle par. 66, my to do ní koupili v tom celním prostoru a dál jsme to přepravili do RF. DAP Soči. Na VDD jsme jako vývozci my. Kdo to zboží uvádí do ř. 22 DPH?! Ta původní firma defakto vyvezla zboží dle par. 33a b), ale na VDD jsme jako vývozce my.
Možná to všechno motám dohromady a hledám problémy, kde nejsou, ale fakt si s tím už nevím rady. Myslela jsem, že fakturu dám do ř. 22 a bude pokoj, ale tímto mě naprosto rozhodila, protože mi ta faktura nesedí o 67 tis. Kč na tu statist. hodnotu, protože je tam zahrnutá jen část dopravy (v té stat. hodnotě).
já jsem byla právě včera na školení, kde nám bylo jasně řečeno , že statistická hodnota v ř. 22 není na pokutu a dodatečné,(záleží na kontrole FÚ) ale rozhodně není správně .
s odkazem na § 63/2 a v návaznosti na § 36 základ daně je naprosto jasné, že patří hodnota fakturovaná, přepočtená kurzem ČNB ke dni výstupu z EU do třetí země-(toto datum výstupu mám z celnice, tak přepočtu EUR na faktuře kurzem ČNB k tomuto dni a dám v tom měsíci do přiznání). věřím, že to snad budu mít konečně dobře.
už jsem našla, to je zápis z konce r. 2005, takže hodně zastaralý
mám článek od ing. Bendy, který odkazuje na stejný paragrafy jako uvádí Jana, jen s tím rozdílem, že nepřepočítává ke dni výstupu z EU, ale ke dni, kdy dojde k převodu vlastnických práv, tj. k datu dodání dle KS
na ten vývoz z free zone se vám ještě podívám, tam je to trochu složitější
kdysi bylo pravidlem, že na vývozním JSD může být vývozcem jen prodávající nikdy ne kupující, který není českou firmou - i to se už změnilo jednáním na KV
My jsme nebyly konečná firma, my jsme to zase prodávali další firmě, české firmě , která si to v té RF proclila a dál prodala. Je to strašně složitý. Já jsem v době fakturace vůbec nevěděla, že jsme vývozci. Až teď po roce se objevilo VDD a náhodou jsme byli na F.Ú. (kvůli něčemu jinému) a paní mi to ukazovala, že jsme vývozci, tak jsem se po tom začala pídit.
Souhlasím, že je to těžké, sama se v tom ještě neorientuji. Nechám to na našich daňových poradcích, ať poradí. Snad poradí dobře. Náš dodavatel má DAP Soči i my máme (když jsme fakturovali) DAP Soči. My to neclíme, clí to firma, které to prodáváme. Ale nelamte si s tím hlavu.
pokud je DAP Soči, tak k převodu práva nakládat se zbožím jako vlastník dochází ve 3. zemi, nejde o vývoz, ale o prodej v zahraničí, který se neuvádí do ř. 22, ale do ř. 26 přiznání
je akorát zvláštní, že dodavatel, který to dal do free zone má také dodací podmínku DAP Soči
>>>>tom celním prostoru a dál jsme to přepravili do RF.
rozhodně
>>>není správně .
>>>s odkazem na § 63/2 a v návaznosti na § 36 základ
>>>daně
>>>je naprosto jasné, že patří hodnota fakturovaná,
>>>přepočtená kurzem ČNB ke dni výstupu z EU do třetí
>>>země-(toto datum výstupu mám z celnice, tak přepočtu
>>>EUR na
>>>faktuře kurzem ČNB k tomuto dni a dám v tom měsíci do
>>>přiznání). věřím, že to snad budu mít konečně dobře.
>>
>>A přesně tento postup jsem zvolila i já, tak jak
>>píšete, nicméně mi ing. Langerová (přednášející DPH)
>>napsala, že do ř. 22 patří stat.hodnota.
>>Tak já ještě prostuduji ty par. o kterých píšete a
>>rozhodnu se.
>>Moc děkuji.
>už jsem našla, to je zápis z konce r. 2005, takže
>hodně zastaralý
>mám článek od ing. Bendy, který odkazuje na stejný
>paragrafy jako uvádí Jana, jen s tím rozdílem, že
>nepřepočítává ke dni výstupu z EU, ale ke dni, kdy dojde k
>převodu vlastnických práv, tj. k datu dodání dle KS
>na ten vývoz z free zone se vám ještě podívám, tam je
>to trochu složitější
>kdysi bylo pravidlem, že na vývozním JSD může být
>vývozcem jen prodávající nikdy ne kupující, který není
>českou firmou - i to se už změnilo jednáním na KV
vycházela jsem z § 66-DUZP je den výstupu zboží z území ES ,
navazuje §4/4 přepočet cizí měny na českou kurz platný ke dni přiznání uskutečnění , navazuje
§ 63/2 u osvobozených plnění vzniká povinnost přiznat uskutečnění těchto plnění ke dni jeho uskutečnění, při stanovení hodnoty se postupuje podle § 36
a dále § 36 - ZD je vše co obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění
- má obdoržet cenu fakturovanou, nikoliv statistickou -
Souhlasím s Janou a all, od 1.1.2010, právě kvůli nejasnostem kdy přiznat uskutečnění plnění při vývozu a určení ZD, byl ZDPH novelizován- je to den výstupu z EU pokud ho plátce může dokázat a ZD není statistická hodnota jako dříve, ale postupuje se, jak uvedeno v §63/2, podle obecných ustanovení §36.
>>>>>>>už jsem našla, to je zápis z konce r. 2005, takže
vycházela jsem z § 66-DUZP je den výstupu zboží z
>>>>>>>>území ES ,
>>>>>>>>navazuje §4/4 přepočet cizí měny na českou kurz
>>>>>>>>platný
>>>>>>>>ke dni přiznání uskutečnění , navazuje
>>>>>>>>§ 63/2 u osvobozených plnění vzniká povinnost přiznat
>>>>>>>>uskutečnění těchto plnění ke dni jeho uskutečnění,
>>>>>>>>při
>>>>>>>>stanovení hodnoty se postupuje podle § 36
>>>>>>>>a dále § 36 - ZD je vše co obdržel nebo má obdržet
>>>>>>>>plátce za uskutečněné zdanitelné plnění
>>>>>>>>- má obdoržet cenu fakturovanou, nikoliv statistickou
>>>>
>>>>Souhlasím s Janou a all, od 1.1.2010, právě kvůli
>>>>nejasnostem kdy přiznat uskutečnění plnění při vývozu
>>>>a
>>>>určení ZD, byl ZDPH novelizován- je to den výstupu z
>>>>EU
>>>>pokud ho plátce může dokázat a ZD není statistická
>>>>hodnota jako dříve, ale postupuje se, jak uvedeno v
>>>>§63/2, podle obecných ustanovení §36.
>>>Sorry,alli ne all.
>>
>>Tak paní Langerová mi napsala, že platí výklad pro
>>statistickou hodnotu, ale pokud ji nevěřím, ať si to
>>udělám jak chci. Takže si můžu vybrat. :-(
>takže výklad ing. Bendy - autora ZDPH nebere?
>pak nechápu, k čemu je v §63 odst. 2 ZDPH věta
>Při stanovení hodnoty plnění osvobozených od daně
>podle odstavce 1 se postupuje podle § 36.
>já osobně se většinou řídím výklady ing. Bendy,
>Pitnera nebo Galočíka
já už fakt nevím, kde se člověk má obrátit, aby to bylo dobře,
lektorka samozřejmě říkala, že výklady jsou výklady, ale teď je vše už konečně v paragrafech v zákoně o DPH, takže není už dále v této oblasti co řešit a o čem diskutovat
Přesné znění odpovědi:
Zákon je v oblasti vývozu napsán od vstupu do EU v podstatě stejně. Pokud se vám můj výklad nelíbí, tak si tam klidně napište hodnotu z faktury. Mně to nevadí.
Faktura ale rozhodně není při vývozu daňovým dokladem, jak doufám, víte, daňovým dokladem dle § 33a rozhodnutí celního úřadu o vývozu a hodnotou vývozu na něm je ta statistická.
Jakoukoliv hodnotu si vyberete, tak se nanejvýš stane, že budete dokládat proč vznikl rozdíl - např. když budete uvádět hodnotu fakturovanou a správce si vyžádá z celnice evidenci vývozů, která je v té statistické.
právě že není napsán stejně - ta věta, kterou jsem výše uvedla, je nová
je to takový rozpor, když má být daňovým dokladem vývozní JSD a na něm je hodnota v cizí měně a zároveň přepočtena celním kurzem, a do přiznání by se měla uvádět hodnota z faktury přepočtena kurzem, který používá účetní jednotka
ing. Langerová má pravdu v tom, že FÚ chce v některých případech doložit rozdíl mezi přiznáním (kde je uveden vývoz z faktur) a evidencí z celního úřadu
Já jsem ji ty vaše argumenty psala a poslal jsem ji i ty odkazy na paragrafy, ale už mě to přijde jako typu: "už mě neotravujte a udělejte si to jak chcete..." Z logiky mi vyplývá ta fakturovaná cena, ale oni jsou naši daňoví poradci a tak asi nechám rozhodnout šéfa, ať řekne, jak to mám udělat.
Nicméně všem děkuji za reakce a pomoc. Já sama se v této problematice vůbec neorientuji, všechny výrazy jsou pro mne nové, tak za všechny rady a postřehy a návody moc děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 10. 2013 12:38
Dobrý den, prosím jen o ujištění a zkušenosti, jak se uvádí jinde.
Uváděná částka vývozu v ř. 22 DP- fakturovaná cena v EUR x kurz ČNB ke dni výstupu zboží z EU do měsíce přiznání DPH ke dni výstupu z EU?
Děkuji , zda je správně či ně. Pěkný den.