Re: dovolená během mateřské
>Dobrý den,
>prosím může mi někdo poradit s případem, který nyní
>řeším? Máme zaměstnance, který je od roku 2008 na
>mateřské. Nyní nastala tato situace. Paní měla nastoupit v
>září do zaměstnání, místo toho jsem dostala neschopenku
>a 14 dní nato žádost o peněžitou pomoc v mateřství na
>další mimčo, které by se mělo narodit v listopadu. Z
>roku 2008 jí vznikl nárok na dovolenou, o kterou
>nepožádala, taktéž tomu bylo i v roce 2010.
Ona měla 2 mateřské po sobě, že ji chcete dávat dovolenou za r. 2008 i r. 2010?
Nyní jí v září
>mateřská skončila na kterou navázala hned následující
>den neschopenka a poté peněžitá pomoc v mateřství.
>Problém je ale v tom, že chce vše nyní do měsíce září
>proplatit s tím, že dovolenou za tento rok a i příští
>(kdy jí bohužel vznikne :-( nárok), bude čerpat až v roce
>2014. Přiznám se, že v předchozím zaměstnání jsme vždy
>vše po skončení mateřské a nástupu na rodičák
>zaměstnancům proplatili a pak již nic neřešili.
Dovolená po mateřské se nikdy neproplácí, ale čerpe!!
Teď trochu
>tápu jak jí spočítat správně na kolik dnů dovolené má
>vlastně nárok - kdy dovolenou pokrátit, zda-li má nárok i
>v případě, že vůbec o dovolenou nepožádala. Navíc trvá
>na jejím proplacení, nikoliv vybrání. Předem Vám všem
>moc děkuji za pomoc.
Trvat může na čem chce. Čerpání dovolenené neurčuje ona, ale buď zákon nebo zaměstnavatel. A v žádném případě se neproplácí, proplatit dovolenou lze pouze při ukončení PP, jiný případ není možný. Jelikož teď má mateřskou, tak čerpat může začít až po ukončení mateřské. Aby bylo možné určit, na kolik dnů dovolené má nárok, musela byste napsat přesné data mateřské a rodičovské dovolené.
>>>Dobrý den,
>>>prosím může mi někdo poradit s případem, který nyní
>>>řeším? Máme zaměstnance, který je od roku 2008 na
>>>mateřské. Nyní nastala tato situace. Paní měla
>>>nastoupit v
>>Aby bylo možné určit, na kolik dnů dovolené má nárok,
>>musela byste napsat přesné data mateřské a rodičovské
>>dovolené.
>moc děkuji za informaci. Je možné prosím napsat mi
>kontakt na e-mailovou adresu danoneda@seznam.cz ? Údaje,
>které potřebujete jsou dost citlivé. A ještě jednou
>moc děkuji.
Data, kdy trvala MD a RD v žádném případě nejsou citlivé údaje. Klidně je můžete napsat.
Jen doplním jasnou
Na dovolenou vznikne nárok podle odpracovaných a "odpracovaných" dnů, bez ohledu na to, jestli žádá či nežádá.
Teď nic čerpat nebude. Čerpat může po skončení MD, pokud si požádá. (Bude-li nadále trvat na proplacení, nedostane zase nic. ) Od oka mi to vychází na konec března. Takže vyjde-li např celkový nárok 40 dnů. budete platit např v březnu 3 dny, v dubnu 20 dnů, v květnu 17 - prostě né najednou.
OK, takže fond je 20 dní a termíny jsou:
rok 2008 - vybrány 2 dny dovolené, nemoc od 25.3. do 5.10.2008
nástup na PM od 6.10.2008
rok 2010 - druhé dítě, nástup na PM od 24.6.2010
rok 2013 - konec RD=6.8.,nemoc 7.8.-30.8.,nástup na PM od 31.8.2013. Ještě jednou díky za pomoc.
Dovolená za rok 2008 a 2009 jí propadla. Do 31.12.2011 platilo, že se mohla vyčerpat jedině po RD, jenomže ona nastoupila 2010 na další MD.
http://www.epravo.cz/top/clanky/urceni-dovolene-a-proplaceni-dovolene-zmeny-od-1-1-2012-79928.html
Za rok 2010 mi vyšlo krácení o 2/12, tj nárok 16,5 dne.
Za roky 2011 a 2012 žádný nárok.
Za 2013 krácení o 4/12, tj. 13,5 dne.
Pokud si požádá o čerpání tak, aby navazovala dovolená na MD, bude mít celý nárok 20 dnů. Jestli to včas nepošle, tak za rok 2014 bude mít nárok jen na 2/12.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 10. 2013 1:03
Dobrý den,
prosím může mi někdo poradit s případem, který nyní řeším? Máme zaměstnance, který je od roku 2008 na mateřské. Nyní nastala tato situace. Paní měla nastoupit v září do zaměstnání, místo toho jsem dostala neschopenku a 14 dní nato žádost o peněžitou pomoc v mateřství na další mimčo, které by se mělo narodit v listopadu. Z roku 2008 jí vznikl nárok na dovolenou, o kterou nepožádala, taktéž tomu bylo i v roce 2010. Nyní jí v září mateřská skončila na kterou navázala hned následující den neschopenka a poté peněžitá pomoc v mateřství. Problém je ale v tom, že chce vše nyní do měsíce září proplatit s tím, že dovolenou za tento rok a i příští (kdy jí bohužel vznikne :-( nárok), bude čerpat až v roce 2014. Přiznám se, že v předchozím zaměstnání jsme vždy vše po skončení mateřské a nástupu na rodičák zaměstnancům proplatili a pak již nic neřešili. Teď trochu tápu jak jí spočítat správně na kolik dnů dovolené má vlastně nárok - kdy dovolenou pokrátit, zda-li má nárok i v případě, že vůbec o dovolenou nepožádala. Navíc trvá na jejím proplacení, nikoliv vybrání. Předem Vám všem moc děkuji za pomoc.