Re: Těhotenství v době neplaceného volna
Do tří let dítěte trvá rodičovská dovolená, ne neplacené volno. Neplacené volno si můžete dohodnout až po 3. narozeninách dítěte. Nicméně pokud 3. dítě stihnete porodit do 4. narozenin druhého dítěte, vezmou se pro výpočet mateřské výdělky z kalendářního roku, ve kterém jste měla aspoň 30 pojištěných dnů a nějaký výdělek. Z toho se spočítá průměr a ten se porovná s tím, jaký jste měla pro 2. mateřskou a použije se ten pro Vás výhodnější.
Dobrý večer,
děkuji za odpověď. Ještě bych měla dotaz, zda bych měla nárok na mateřskou i v případě, že by mi pracovní poměr skončil k 30.4. Protože zaměstnavatel mi "chce" poskytnou neplacené volno na 6 měsíců ale jenom s podmínkou, že změním pracovní smlouvu na dobu určitou do 30.4.2014. Jinak mám nastoupit a pracovní dobu mi "upraví" od 9:00 do 17:30, což je se dvěma dětmi vcelku nereálné. :-(
Moc děkuji za odpovědi.
Ochranná doba pro PPM je 180 dnů po skončení zaměstnání. Přehlédla jsem, kdy na PPM nastupujete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 10. 2013 11:54
Dobrý den,
byla jsem zaměstnaná, pak jsem otěhotněla, měla mateřskou a byla na rodičáku s prvním dítětem, pak jsem otěhotněla podruhé (v době do 2 let prvního dítěte). Měla jsem opět mateřskou a rodičák, ale pouze na dva roky. Do třech let věku druhého dítěte mám v práci neplacené volno a teď si ho chci protáhnout, protože plánujeme ještě třetí přírůstek do rodiny.
Jak to ale bude s mateřskou. Budu mít vůbec nárok na mateřskou, když jsem už rok nepobírala rodičák a v práci jsem na neplaceném volnu? Nebo bych měla alespoň na měsíc nastoupit do práce a pak teprve zůstat doma, abych si zajistila mateřskou?
Děkuji za odpovědi.