Re: Dovolená a MD - prosím mzdovky
Když požádáte o čerpání dovolené po MD, tak budete čerpat nevyčerpanou dovolenou (pokud je těch 13,5 dne správně vypočítáno), dál vznikne dovolená za rok 2013, ale bude krácená o dobu čerpání RD před MD (doba čerpání MD a dovolené se pro nárok na dovolenou počítá jako doba odpracovaná) tedy za rok 2013 (snad jsme počítala dobře) vznkne nárok na 16,5 dne a protože MD skončí 21.1.2014 a dál bude čerpáno 13,5 + 16,5 t.j. 30dnů dovolené, tak za dobu čerpání této dovolené z předchozích let + čerpání MD v roce 2014 vznikne ještě nárok na 3,5 dne za rok 2014.
Děkuji moc. Takže když požádám ihned po MD o čerpání dovolené, budu na dovolené 30 dnů a po této dovolené nastoupím na RD a začnu pobírat rodičovský příspěvek do 3 let věku dítěte? Těch 3,5 dne za rok 2014 budu mít " k dobru" - nevím, jak to nazvat až nastoupím po RD do práce?
Co když si nepožádám o čerpání dovolené? Co se s tou dovolenou stane? Mohla bych třeba nastoupit po MD ihned na RD a tu dovolenou čerpat bezprostředně po RD?
O rodičovský příspěvek požádejte hned po skončení vyplácení PPM, ten s rodičovskou dovolenou nemá nic společného. Doporučuji vyčerpat všechno hned, víte, jak často se mění zákony. Budete brát současně RP a peníze za dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 10. 2013 13:42
Dobrý den, prosím o radu.
Byla jsem na MD a RD s prvním dítětem. Z období před 1. dítětem mám ještě zůstatek dovolené 13,5 dne. Zaměstnavatel poskytuje 4 týdny dovolené.
Teď jsem od 10.7.2013 na MD s dalším dítětem. Dle mých výpočtů budu na MD do 21.1.2014.
Jaký budu mít nárok za rok 2013?
Za těch 21 dnů v novém roce mi taky vznikne nárok na nějakou dovolenou?
Co by pro mě bylo lepší? Požádat o čerpání dovolené? Čerpala bych těch starých 13,5 a ještě dovolenou za rok 2013?
Prosím poraďte.
Děkuji