Dovolená a MD - prosím mzdovky

• (neregistrovaný)

17. 10. 2013 13:42

Dobrý den, prosím o radu.

Byla jsem na MD a RD s prvním dítětem. Z období před 1. dítětem mám ještě zůstatek dovolené 13,5 dne. Zaměstnavatel poskytuje 4 týdny dovolené.
    Teď jsem od 10.7.2013 na MD s dalším dítětem. Dle mých výpočtů budu na MD do 21.1.2014.
    Jaký budu mít nárok za rok 2013?
    Za těch 21 dnů v novém roce mi taky vznikne nárok na nějakou dovolenou?
    Co by pro mě bylo lepší? Požádat o čerpání dovolené? Čerpala bych těch starých 13,5 a ještě dovolenou za rok 2013?

Prosím poraďte.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 10. 2013 19:36

xJ (neregistrovaný)

Re: Dovolená a MD - prosím mzdovky
      Když požádáte o čerpání dovolené po MD, tak budete čerpat nevyčerpanou dovolenou (pokud je těch 13,5 dne správně vypočítáno), dál vznikne dovolená za rok 2013, ale bude krácená o dobu čerpání RD před MD (doba čerpání MD a dovolené se pro nárok na dovolenou počítá jako doba odpracovaná) tedy za rok 2013 (snad jsme počítala dobře) vznkne nárok na 16,5 dne a protože MD skončí 21.1.2014 a dál bude čerpáno 13,5 + 16,5 t.j. 30dnů dovolené, tak za dobu čerpání této dovolené z předchozích let + čerpání MD v roce 2014 vznikne ještě nárok na 3,5 dne za rok 2014.

• 17. 10. 2013 21:37

Tamča (neregistrovaný)

Děkuji moc. Takže když požádám ihned po MD o čerpání dovolené, budu na dovolené 30 dnů a po této dovolené nastoupím na RD a začnu pobírat rodičovský příspěvek do 3 let věku dítěte? Těch 3,5 dne za rok 2014 budu mít " k dobru" - nevím, jak to nazvat až nastoupím po RD do práce?
      Co když si nepožádám o čerpání dovolené? Co se s tou dovolenou stane? Mohla bych třeba nastoupit po MD ihned na RD a tu dovolenou čerpat bezprostředně po RD?

• 18. 10. 2013 8:23

Líba (neregistrovaný)

O rodičovský příspěvek požádejte hned po skončení vyplácení PPM, ten s rodičovskou dovolenou nemá nic společného. Doporučuji vyčerpat všechno hned, víte, jak často se mění zákony. Budete brát současně RP a peníze za dovolenou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).