Re: Faktura 3. země, dodání zboží do EU
nejde ani o dodání zboží do EU dle §64 ZDPH, vaším zákazníkem není italská ale africká firma, ani o vývoz zboží dle §66 ZDPH
místem plnění je dle §7 ČR, osvobození od DPH se použít nedá, jak je výše uvedeno, a proto budete fakturovat s DPH a uvedete do ř. 1 nebo 2 přiznání, žádné SH
děkuji za upřesnění. Teď jen otázka k zamyšlení. Proč v tomto případě nejde uplatnit osvobození od DPH, když v opačném případě to lze, tedy když: zákazník z EU koupí u nás zboží, které se vyveze do 3. země, ale na JSD bude uveden zákazník z EU, v tomto případě se dá uplatnit osvobození do DPH, že ano?
ano, ale to jde o vývoz, zákazník má vývozní JSD,
ale vy přece nemáte vývozní JSD nebo ano?
nenapsal jste, co se děje se zbožím v Itálii a zda jste ještě vlastníkem vy nebo africký zákazník
může jít o případ, kdy jste vlastníkem pořád vy a budete vyvážet z Itálie
ale nic z toho neuvádíte, podle toho je i odpověď
tak se zkuste zamyslet, zda můžete fakturovat bez DPH
osvobození dle §64 - vývoz do EU ale osobě registrované k DPH v EU - to nesplňujete
osvobození dle §66 vývoz mimo EU - to nesplňujete
tak na základě čeho usuzujete, že může fakturovat bez DPH?
To jste mě špatně pochopila, já se s Vámi nepřu, že nemusíme fakturovat DPH. S tím souhlasím a děkuji, že jste mi to potvrdila.
Spíš mě jen zajímalo, jestli existuje nějaká klička, jak bychom museli
tento obchodní případ vést, abychom nemuseli fakturovat DPH.
Každopádně ještě jednou moc děkuji.
tak proč jste se ptal, jak bude SH? do SH se uvádí mj. dodání zboží do EU fakturované jako osvobozené plnění bez DPH
měla jsem jednou takový případ, ale je to dost složité na realizaci - ve smlouvě dodací podmínka DDU nějaké africké město, vy dodáte do Itálie, tam se bude chvíli opracovávat a pak byste museli mít italský doklad o vývozu do Afriky jako vývozci, pořád musíte zůstat vlastníkem zboží
obávám se, že toto nebude váš zákazník akceptovat a uhlídat si vystavení vývozního dokladu v Itálii je taky dost náročné
některým osobám ze zemí mimo EU se vrací DPH dle §83 ZDPH, ale u afrických zemí asi neexistuje princip vzájemnosti
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 10. 2013 14:47
Dobrý den,
náš zákazník X z Afriky si objednal zboží, které chce dodat do společnosti Y z Itálie - tzn. přeprava zboží ČR - Itálie. Zákazníkovi X vystavíme fakturu (nemá DIČ). Jak bude vypadat souhrnné hlášení? Zde uvedeme DIČ společnosti Y z Itálie, ikdyž s ní nemáme vlastně nic společného? A zákazník X z Afriky s ní také není majetkově provázaný.
Děkuji