HPP a hodinová mzda

• (neregistrovaný)

17. 10. 2013 22:35

Zaměstnanec má uzavřený HPP, mzda sjednána hodinově (65Kč/hod). Jedná se o zaměstnance - důchodce, který pro společnost pracuje když je potřeba. V prac. smlouvě má úvazek 40hod týdně (ve většině případů tolik neodpracuje). Dříve měl uzavřenou dohodu o provedení práce, ale tam již vyčerpal hodiny, dohodu o prac.činnosti uzavřit nemůžeme, nesplňujeme podmínky.
    Dotaz zní: Pokud má např. září fond pracovní doby 168hod, zaměstnanec odpracuje 120hod. Hrubá mzda je 120x65=7 800Kč. Může dostat 7 800Kč a nebo musíme dodržet i minimální měsíční mzdu? Další dotaz, program mi počítá prům hodinový výdělek - hrubá mzda / hodinami z fondu prac.doby, v příkladu za září by to bylo 7800kč/168hod místo 120hod. Jsem z toho úplný jelen. Prosím poraďte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2013 6:34

jasná. (neregistrovaný)

Re: HPP a hodinová mzda
      Když má sjednaný PP, pak nemůže pracovat když je potřeba. Toto můžete aplukovat u DPP, ale ne u PP. Musí mít stanovenou pracovní dobu, kterou vy musíte dodržet. Pokud nemáte pro něj práci, pak je to překážka na straně zaměstnavatele a musíte hodiny doplatit, proto vám to tak počítač možná počítá.
      Napadá mě možnost a to, že byste po dohodě se zaměstnancem sjednali kratší prac. dobu např. 20 hod./týdně.A hodiny které by měl odpracované nad úvazek jsou zaplacené bez přesčasového příplatku, což by vám mohlo vyhovovat.

• 18. 10. 2013 11:30

Kara (neregistrovaný)

Anebo, pokud jsou takto s tím důchodcem domluvení, si vždycky na ten čas, kdy nebude pracovat, napíše žádost o neplacené volno a zaměstnavatel mu ho povolí. I kdyby se jednalo o celé dny nepl. volno, nebude se mu z toho dopočítávat srážka ZP, protože je jako důchodce pojištěný státem. Dostane zaplacených jen tolik hodin, kolik skutečně odpracoval x 65 Kč.

• 18. 10. 2013 12:56

M.S. (neregistrovaný)

Nad tím neplaceným volnem jsem po předešlé reakci přemýšlela, ale program mi ZP dopočítával. V programu jsem dopočet pro ZP zakázala, ale nebyla jsem si jistá zda je to správně. Pro případnou kontrolu bych si měla od zaměstnance vyžádat potvrzení že je v důchodu. Postačí čestné prohlášení a nebo si vyžádat potvrzení ze SP? Moc Vám všem děkuji za pomoc.

• 18. 10. 2013 15:09

Kara (neregistrovaný)

Je pojištěný státem, pokud starobní důchod pobírá, takže něco takového potřebujete. Ostatně - i na zdravotní pojišťovně si můžete telefonicky ověřit, jestli mají toho zaměstnance vedeného jako důchodce.

• 18. 10. 2013 22:26

M.S. (neregistrovaný)

Snad poslední věc k tomuto případu, za září mi odpracoval málo hodin a mzda vyšla 7 800Kč. Minimální hodinovou mzdu za odpr.hodiny jsme dodrželi ale už ne měsíční při 40hod úvazku týdně. Byla i kontrola ze strany VZP (6/2013) a tam mzda také byla nižší než minimální, nic k tomu prý neříkali. Chtěla bych vědět jak je to správně. Převzala jsem účetnictví a tak se to teď snažím doladit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).