Re: Náhrada za práci ve svátek
Děkuji za odpověď, nicméně není to úplně odpověď kterou jsem potřeboval. Zajímají mě tyto dvě otázky:
1.Má zaměstnavatel právo mě donutit vzít si volno místo proplacení?
2.Pokud budu chtít proplacení, mám právo dostat příplatek 100%, nebo to záleží na zaměstnavateli kolik mi dá? Právě v zákoně je to "může" což je zavádějící.
Re: Náhrada za práci ve svátek
V této souvislost "může" znamená, že buď volno nebo příplatek. Je tam jasně napsáno "nejméně", takže vám může dát víc, ale nemůže vám dát méně.
"Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 10. 2013 9:06
Dobrý den,
zaměstnavatel nás nutí jít do práce v den, na který přísluší svátek a chce, abychom si za to vybrali náhradní volno. O volno nemám zájem, jelikož ho mám víc než dost. Zajímalo by mě jaké mám možnosti donutit zaměstnavatele k tomu, abych to místo volna dostal proplaceno? A pokud bych si to nechal proplatit tak zda dostanu 100% příplatek, protože jsem se dočetl v zákoně, že se se zaměstnavatelem "můžu" domluvit na příplatku? To znamená, že pokud to zaměstnavatel neodsouhlasí, tak budu ve svátek pracovat za standartní mzdu?
Děkuji za radu