Re: jak dlouho muzu marodit
Když budete nemocná a PN bude od 1.11.2013, tak splníte podmínku ochranné doby. Ta je 7 kalendářních dnů po skončení PP. Podpůrčí doba trvá 380 kalendářních dnů.
Do podpůrčí doby se započítávají předchozí doby PN, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti.
Nezřídka se stává, že zaměstnanec ukončí PN i když jeho zdravotní stav ještě není ideální a nebo čeká např. na operaci a pod.
Např. v případě operace (čekací lhůty jsou dost dlouhé) by po skončení PP po ochranné době už nárok na nemocenské dávky nebyl a jinou práci vzhledem ke zdravotnímu stavu by nenašel.
Někdy to není černobílé, jak se zdá.
upresnim, opravdu cekam na operaci a termin bude leden unor, a protoze jde o nahradu kycelniho klubu, bude PN delsi. Dotaz proto smeroval k tomu, kdyz uz jsem letos jednou nemocna byla, jakou dobu bych pripadne marodila po te operaci, jestli kdyz uz mam nejakou dobu nemoci v roce vycerpanou, se mi nezkrati nem.davky,i kdyz PN bude pokracovat,bylo mi totiz receno, ze jde o dlouhodobou zalezitost, tak jsem jen chtela vedet, jak to vlastne je.po nemoci jsem 3 mesice pracovala.
Když budete mít PN od 1.11.2013, tak se do podpůrčí doby počítají všechny nemoci které byly v době 380 kal. dnů před vznikem PN,
po vyčerpání 380 dnů můžete ale požádat o prodloužení, záleží na lékaři jestli povolí.
Pročtěte si zde § 26,27
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/nemocenske-pojisteni/cast3h3.aspx
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 10. 2013 15:35
Dobry den, chtela bych poprosit o info k nasledujicimu. Letos jsem byla od unora nemocna az do puli cervence,nastala situace,ze zamestnavatel konci k 31.10. a tudiz vsechny propousti.Je mozne,ze bych sla k 1.11.marodit a jak dlouho bych mohla marodit? Dekuji za odpovedi.