Re: výše podpory na PÚ
Jak dlouho trval pracovní poměr? Nemoc byla v pracovním poměru a i po skončení PP?
Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na podporu v nezaměstnanosti jsou poslední 2 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání.Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který získal v rozhodném období zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců.
u zaměstnavatele jsem byla 10let, nemoc trvala v PP i po skončení.Teď bych se měla jít evidovat na ÚP,ale z čeho mi to budou počítat, když mám vlastně za poslední 2 roky odpracované jen ty 4 měsíce. A to se počítají kalendářní roky nebo 24 měsíců zpetně od 1.11.13 třeba, když budu v evidenci právě od toho 1.11. to vypadá,že nárok na podporu mít vlastně nebudu a budu tak bez příjmu?
...mám podobný problém za posledních 24 měsíců: 10 měsíců nechopenka od zaměstnavalele, 10 měsíců plný invalidní důchod a teď 4 měsíce zaměstnaná + částečný invalidní důchod a od 1. 11. bez práce, jen část. inval důchod. Také mevím jestli by se podpora počítala z těch posledních 4 měsíců???
stále píšete málo informací, takhle nelze odpovědět.
"nemoc trvala v PP i po skončení" je málo, zkuste přesněji. Není totiž důležité, kolik je skutečně odpracováno, ale jak dlouho trval PP. Ten musí v uplynulých 2 letech (24 měs. zpětně) trvat alespoň 365 dní, aby byl nárok na podporu.
Ve druhém případě se podpora bude počítat z příjmu za červenec-září (pokud PP skončí v říjnu).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 10. 2013 10:27
Dobrý den, z čeho se vypočítá výše podpory, když jsem poslední rok byla v PN a v předchozím roce jsem odpracovala jen 4 měsíce vzhledem k tomu,že firma ukončila činnost.Je vůbec nárok na podporu,když není odpracováno 12 měsíců? Prosím o zodpovězení dotazu a děkuji za odpovědi.