Re: přefatkurace za služby
Druhá firma má doklad o ubytování. Zaúčtuje doklad o ubytování do svých nákladů, ale peníze odešle na účet Vaší společnosti. Samozřejmě, vše zdokumentovat tak, aby bylo jasné, že došlo k záměně karty. Pro Vaši společnost je to jen tok peněz. Náklad je to druhé společnosti. Pohyb na PK zaúčtujete na 378, nemůžete to zaúčtovat do svých nákladů.
hm. rozumím, jenže na dokladu je uvedena naše firma, a proto musím udělat přefakturaci... do nákladů jsem ani dávat nechctěla, zaúčtovala jsem si závazek 378x379, uhradila v bance 221x379
a vystavila přefakturaci 311x378 a čekám až mi to uhradí na 311
děkuji moc
děkuji
Aha - omlouvám se, tak to jsem na začátku nepochopila. Myslela jsem, že doklad za ubytování je na správnou firmu, jen Vám prošla platba za ubytování bankovním účtem. Postup pro přefakturace je uveden v ČÚS č. 19 bod 3.1.3. Účtovala bych rozvahově jako Vy, ale přes účet 315 (vytvořte si anal. účet pro přefakturaci) a s DPH. Daň přiznáváte na vstupu i na výstupu, tak není s DPH co řešit.
Doklad za ubytování: 315/321 + 343/321
Platba kartou: 321/221
Vydaná faktura: 311/315 + 311/343
Platba za fakturu: 221/311
Na vydanou fakturu napište text: "Přefakturováváme Vám ubytování ....."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 10. 2013 8:38
Dobrý den, moc prosím o radu, předseda představenstva omylem zaplatil z naší firemní karty ubytování, týkalo se ale jiné firmy, ve které je jednatelem.
je to zaubytování s DPH.
Když udělám závazek
378x379 - uhradím bankou přes kartu
pak vystvím fakutu
311x378
nenárokuji si DPH a nedovádím DPH - není to naše
firma, která přefakturovávám dostane fakturu na které je ale název naší firmy.. může si dát do nákladů..? na základě naší přefakturace?
DPH však ale nárokovat nemůže
děkuji moc za konzultace
bLANKA