Re: Občanské sdružení
Nevím, ale slyšela jsem že občanská sdružení k 31.12. končí a musí se transformovat na jinou organizaci. Tím je zároveň ta povinnost vést účetnictví . Je to dle nového občanské zákoníku, který pojem Občanské sdružení nezná......platnost od 1.1.14
Snad je tato informace stále aktuální ( mám ji na stole od srpna), nevím, zda nebyla změna
Re: Občanské sdružení - doplnění
1. Občanská sdružení, vzniklá podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů, se budou od 1.1.2014 považovat za spolky podle nového obč. zákoníku. Sdružení bude muset pouze v případě, pokud by jeho název nebyl v souladu s ustanoveními nového občanského zákoníku, tedy např. tehdy ,kdy název subjektu bude obsahovat pojem " sdružení", svůj název změnit a to do 1.1.2016.
Organizační jednotky sdružení způsobilé jednat svým jménem podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů, se budou považovat za pobočné spolky , avšak statutární orgán občanského sdružení o jehož organizační jednotku jde (tedy dle nové úpravy a terminologie statutární orgán hlavního spolku ) bude však muset podat nejpozději do tří let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona návrh na zápis pobočného spolku, jinak posledním dnem této lhůty pobočný spolek zanikne .
2. Pokud se spolek bude zabývat činností veřejně prospěšnou může si tento status nechat zapsat do veřejného rejstříku . Jedná se dle mého názoru o právo nikoli povinnost tedy veřejná prospěšnost jako činnost spolku bude zapisována fakultativně , na žádost statutárního orgánu spolku. Veřejnou prospěšnost by si spolky měly nechávat do rejstříku zapisovat ,ve svém vlastním zájmu .(např. kvůli sponzoringu atp.)
3. Až do účinnosti zákona o veřejném rejstříku, do něhož se zapisují spolky, budou spolky registrovány dle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 10. 2013 13:54
Dobrý den, mám dotaz ohledně účetnictví občanských sdružení, je pravdou, že budou muset od nového roku vést účetnictví. Někde jsem četla, že je to vlivem novely zákona. Děkuji za odpovědˇ.