Přenesení daňové povinnosti

• (neregistrovaný)

23. 10. 2013 9:44

Dobrý den,
    prosím o radu, firma s.r.o., plátce DPH dostala fakturu od s.r.o. plátce DPH za přefakturaci staveb.prací. bez DPH-není uvedeno na faktuře přenesení daň.povinnosti. Žádal jsem o opravu, bylo mi řečeno, že DPH bylo přiznáno u vystavovatele faktury, pokud se jedná o přefekturaci už se nejedná o přenesení daň. povinosti. je toto správně?
    Děkuji za odpoveď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 10. 2013 10:41

alli (neregistrovaný)

Re: přenesení daňové povinnosti
      to by platilo jen v případě fakturace dle §36 odst. 11 ZDPH, tj. částka, kterou plátce obdržel od jiné osoby na úhradu částky vynaložené jménem a na účet této jiné osoby. Podmínkou je, že přijatá částka nepřevýší uhrazené částky za jinou osobu a plátce si u plnění uhrazeného za jinou osobu neuplatní nárok na odpočet daně.
      pojem "přefakturace" už v ZDPH nenajdete
      vy jste si u nich objednali co? nebo jste měli smlouvu s jinou firmou?

• 23. 10. 2013 10:51

evžen (neregistrovaný)

firma nám dodávala materiál na rekonstrukci a subdodavatelská firma jim zajišťovala práci kterou nám pak přefakturovali, faktura za materiál byla s dph a práce byla bez dph, údajně dph přiznali na fú z faktury od dodavatele. navíc přefakturace je ve stejné částce, jako jim vystavila stavební firma. podle mě by to měli taky vystavit v přenesení daňové povinosti a my dph přiznáme a zároveň si uplatníme, uvažuji správně?

• 23. 10. 2013 10:48

Daniela K. (neregistrovaný)

Ne. Plátce DPH nemůže plátci DPH pro jeho ek.činnost vystavit u stavebních prací daňový doklad mimo režim PDP a nic na tom nemění , že se jedná o přefakturaci (subdodávku). Musí vám vystavit DD v režimu PDP, na který uvede jen DZ a text "daň odvede zákazník". Vy ve svém Přiznání k DPH +- a elektronicky podáte Výpis z evidence jako odběratel.
      Pozn. Plátce DPH nemůže u zdanitelných plnění vystavit daňový doklad BEZ DPH, s tím, že někde na počátku bylo již DPH odvedeno. To odporuje celému ZDPH a je to nesmysl.

• 23. 10. 2013 10:58

evžen (neregistrovaný)

moc děkuji, myslel jsem si to, že to musí znova vystavit s PDP a my to za něho odvedeme a uplatníme si DPH.

• 23. 10. 2013 11:40

Jana N. (neregistrovaný)

oni ř. 25 a výpis jako dodavatel, vy ř. 10 a 43 a výpis jako odběratel

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).