Re: přenesení daňové povinnosti
to by platilo jen v případě fakturace dle §36 odst. 11 ZDPH, tj. částka, kterou plátce obdržel od jiné osoby na úhradu částky vynaložené jménem a na účet této jiné osoby. Podmínkou je, že přijatá částka nepřevýší uhrazené částky za jinou osobu a plátce si u plnění uhrazeného za jinou osobu neuplatní nárok na odpočet daně.
pojem "přefakturace" už v ZDPH nenajdete
vy jste si u nich objednali co? nebo jste měli smlouvu s jinou firmou?
firma nám dodávala materiál na rekonstrukci a subdodavatelská firma jim zajišťovala práci kterou nám pak přefakturovali, faktura za materiál byla s dph a práce byla bez dph, údajně dph přiznali na fú z faktury od dodavatele. navíc přefakturace je ve stejné částce, jako jim vystavila stavební firma. podle mě by to měli taky vystavit v přenesení daňové povinosti a my dph přiznáme a zároveň si uplatníme, uvažuji správně?
Ne. Plátce DPH nemůže plátci DPH pro jeho ek.činnost vystavit u stavebních prací daňový doklad mimo režim PDP a nic na tom nemění , že se jedná o přefakturaci (subdodávku). Musí vám vystavit DD v režimu PDP, na který uvede jen DZ a text "daň odvede zákazník". Vy ve svém Přiznání k DPH +- a elektronicky podáte Výpis z evidence jako odběratel.
Pozn. Plátce DPH nemůže u zdanitelných plnění vystavit daňový doklad BEZ DPH, s tím, že někde na počátku bylo již DPH odvedeno. To odporuje celému ZDPH a je to nesmysl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 10. 2013 9:44
Dobrý den,
prosím o radu, firma s.r.o., plátce DPH dostala fakturu od s.r.o. plátce DPH za přefakturaci staveb.prací. bez DPH-není uvedeno na faktuře přenesení daň.povinnosti. Žádal jsem o opravu, bylo mi řečeno, že DPH bylo přiznáno u vystavovatele faktury, pokud se jedná o přefekturaci už se nejedná o přenesení daň. povinosti. je toto správně?
Děkuji za odpoveď