Re: volno - pohřeb
Moje dcera nedostala volno ani na vlastní svatbu, zaměstnavatel jí řekl, že na takové blbosti si nehrajou. A nárok samozřejmě měla ....vzala si dovolenou a mlčela. Už je tam odtud pryč ...
Většinou do místnosti pro pozůstalé přijde někdo před obřadem, s tím jsem se setkala několikrát. Druhá možnost je, že se už při zařizování pohřbu zeptají, kolik potvrzení bude pro rodinu potřeba a vydají je hned.
Naopak se mi stalo, že mi parte v zaměstnání při pohřbu dědečka neuznali, protože jsem tam nebyla jako vnučka jmenovaná, ale bylo tam jen rodina ta a ta. Podotýkám, že jsem se v té době tak také jmenovala.
Já se zase většinou setkávám s tím, že zaměstnanci účast na pohřbu doloží partem. Zařizování tomu konkrétnímu člověku pohřební služba vystaví, protože s ním jedná, ale vydávat potvrzení pro všechny vnučky a vnuky, kteří přijdou na pohřeb (možná)? Představte si, že jste na vesnici, pohřeb na hřbitově, vnuků a vnuček je hodně, tam není žádná místnost pro pozůstalé jako v krematoriu, tam je kostel, kde se všichni sejdeme, tam není žádné úřadování s potvrzováním. To by si ten, kdo pohřeb obstarává, musel dopředu spočítat, kdo všechno z rodiny bude potřebovat potvrzení o účasti na pohřbu a od "pohřebáka" si vyžádat takový počet bianko potvrzení. A navíc by to musel tomu "pohřebákovi" říct předem, ať takový počet lístků vezme s sebou, až pojede do domu domlouvat pohřeb.
Ne že by ta potvrzení nešla falšovat, ale jakým způsobem může parte vypovídat o tom, že se někdo zúčastnil pohřbu ? Parte se vydává bez jakékolilv souvislosti s tím, že se někdo bude pohřbu účastnit.
Náš zaměstnavatel tohle v žádném případě neuznává, ale samozřejmě je to na každém zaměstnavateli, jaké si určí podmínky.
Ano, souhlasím s tím, že záleží na tom, co vyžaduje zaměstnavatel, jakým způsobem má zaměstnanec doložit, že byl na pohřbu. Ale jakou váhu má bianko lístek, který si sám pozůstalý nebo pozůstalá vyplní? Vždyť takový lístek je také vydaný bez souvislosti s tím, že se někdo bude pohřbu účastnit. Akorát to zaměstnavatel nemusí vědět a bude si myslet, že pohřební služba opravdu potvrdila tomuto konkrétnímu zaměstnanci jeho účast na pohřbu. Jinak si fakt neumím představit, že by pozůstalí v okamžiku, kdy přijede řidič s rakví ke kostelu, chodili se svým průkazem totožnosti za tím řidičem, aby jim potvrdil, že jsou fakt na pohřbu. Nebo žeby za farářem? Kdyby nešlo o smutnou záležitost, tak by to bylo úsměvné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 10. 2013 9:54
Dobrý den. Mohu se zeptat, jestli má vnuk nárok na placené volno na pohřeb dědečka nebo si musí vzít dovolenou? Děkuji