DDPP 15%, konečná faktura 21%

• (neregistrovaný)

25. 10. 2013 10:41

Dobrý den,

mám takový dotaz. Zákazník si objednal naše zboží a vše se mělo odehrát v 15%. Záloha byla zaplacena, daňový doklad poslán. A došlo ke změně a obchodník se dohodl, že se zákazníkovi dané zboží vyfakturuje ale konečná cena bude ve výši zálohy, ale zboží bude dodaněno 21%.

Chtěla jsem se zeptat, jak správně mám teď postupovat.

Moc děkuji za Vaši odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 10. 2013 11:32

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: DDPP 15%, konečná faktura 21%
      Na výši sazby DPH se obchodník se zákazníkem nemohl dohodnout, protože výše sazby DPH je dána ZDPH. Dohodnout se mohli jen na konečné ceně za zboží. Tudíž z toho co je napsáno ve vašem dotazu, mi vyplývá, že byl chybně vyhotoven DD k přijaté platbě ve výši 15% a ne správně s 21% DPH. Ten byste měli dodatečným přiznáním opravit a rozdíl na DPH doplatit.

• 25. 10. 2013 12:10

Dynami (neregistrovaný)

Dobrý den,

původně se jednalo o montáž kotle do rodinného domu, což je 15%, zákazník zaplatil zálohu, vystavil se daňový doklad a posléze od obchodu odstoupil a zboží si chce vzít, ale teď už je to 21% - jelikož se nic montovat nebude a bude se pouze prodávat zboží.

A já netuším, jak správně teď postupovat.

Děkuji za Vaši odpověď.

• 25. 10. 2013 12:24

Daniela K. (neregistrovaný)

Takhle ten dotaz zní ale úplně jinak, než byl napsán původně :-)
      V tomto případě to bude jinak. Plnění - úplata za montáž kotle do RD bude použito na úhradu jiného plnění (prodej kotle) viz. §42 odst. 1f), tzn. nyní vystavíte na DD k přijaté platbě ODD a dáte do běžného přiznání a současně vystavíte také v běžném přiznání DPH FV na prodej kotle s 21%. K úhradě pro zákazníka bude 0 Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).