Re: prosím radu ohledně mateřské
Pokud nenastoupíte někam do zaměstnání, tak peněžitou pomoc v mateřství (PPM) mít nebudete, protože byste počátek pobírání PPM nestihla v době 180 dnů od skončení prac. poměru (přičemž počátek pobírání PPM může být mezi 56 a 42 kalendářními dny před předpokládaným datem porodu).
Porodit máte 25.6.2014, tzn. první den pobírání PPM by spadl mezi 30.4. až 13.5.
Když teď nastoupíte do pr. poměru a ten bude trvat 2 měsíce (tzn. skončí např. 31.12., tak už byste ten počátek pobírání PPM do 6ti měsíců od skončení pr. poměru stihla a PPM by se vypočítávala z výdělků v tomto posledním zaměstnání.
Ale pro její nárok musíte splnit ještě další podmínku, a to nasčítat aspoň 270 kal. dnů ve dvou letech před počátkem pobírání PPM. Pokud dobře počítám, tak těch 270 dnů nasčítáte.
Proč nejste na ÚP? Vždyť byste dostala podporu a navíc byste si nemusela platit ZP?
Asi nemáte nárok na podporu, jestli to bylo vaše první zaměstnání, chybí vám měsíc. Přesto si myslím, že zaregistrovat jste se měla. Zkuste to do konce měsíce, abyste nemusela za říjen sama platit ZP.
S tím dvouměsíčním zaměstnáním se, Karo, mýlíte. Kdyby pracovala od 1.11. do 31.12., musela by nastoupit na PPM začátkem března, aby se vešla do ochranné lhůty.
Jojo, nevzpomněla jsem na to, že ochranná doba je jen tak dlouhá, jak trvalo zaměstnání. Ale nezapočítala by se jí v jejím případě nějaká část ochranné doby z minulého zaměstnání?
Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění, pokud zaměstnání tak dlouho trvalo. Jestliže bylo kratší, činí ochranná lhůta tolik kalendářních dnů, kolik dnů trvalo zaměstnání.
Odhaduji, že na PPM nebudete mít nárok, jestliže neseženete nové zaměstnání dostatečně dlouhé. Dále musíte splnit podmínku 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM. Nastupuje se 6 až 8 týdnů před předpokládaným dnem porodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 10. 2013 16:17
Z čeho se mi bude počítat mateřská?
Od 1.10.2012 do 30.8.2013 jsme měla HPP. ¨
Od 1.9. jsem nezaměstnaná, nejsem v evidenci na UP, ZP si platím sama. Předpokládaný termín porodu mám 25.6.2014.
Z jakého období se mi bude stanovovat průměr pro výpočet mateřské?
Mohu teď uzavřít smlouvu na HPP na dobu určitou na 2 měsíce i když jsem těhotná?
Z jaké období by se mi potom ten průměr počítal?
Nerozumím tomu a nerada bych udělala chybu a o mateřskou přišla.
Děkuji.