Re: pronájem nemovitosti neplátcům DPH
Děkuji. Pokud teda budeme muset fakturovat jako osvobozené plnění, musíme pak krátit koeficientem náklady na budovu a její provoz? Mohla by jste mi prosím poradit, jak se spočítá výše koeficientu?např. podle poměru, kolik podlahové plochy se pronajímá neplátcům?Děkuji, zatím jsem s koeficientem neměla zkušenost, tak vůbec netuším, jak ho spočítat.
Tak už jsem našla na internetuú vzoreček pro výpočet, pokusím se ho i pochopit:-)
Prosím jen o kontrolu, jestli jsem pochopila správně.
výpočet koeficientu=uskutečněná plnění za prodej služeb(klasické, neosvobozené) za čtvrtletí je 1500 000,
toto vydělím částkou 1500 000 + 50 000 (to je součet osvoboz. plnění za čtvrtletí)ˇ=0,97, tzn. že koeficient bude 1 a to znamená že nebudeme muset vůbec krátit odpočty?????Děkuji
Ano správně ...ale rozhodující je konec roku ....spočítátte plnění za rok .... pokud bude nad 0,95 ...je koeficient 0 ...pokud bude pod musíte zpětně za celý rok vypořádat ...a zároveň takto spočítaný koeficient bude platiti pro plnění na celý rok další . na konci roku spočítátte skutečný koeficient ...vypořádáte a použijete pro rok další ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 10. 2013 17:25
Dobrý večer, prosím o radu.
FO, podnikatel plátce DPH koupil letos halu. V této hale sám provozuje svou činnost a ještě chce halu i s vybavením pronajímat podnikatelům neplátcům DPH.
Těmto neplátcům DPH musí fakturovat nájem jako osvobozený bez nároku na odpočet?není možnost fakturovat s DPH s tím, že by u vstupů sovisejících s budovou nemusel krátit odpočet?Děkuji za radu, Katkaa1