Dohoda a výpověď v jednom-prosím paní VH

• (neregistrovaný)

28. 10. 2013 20:56

Dobrý den,

setkali jste se někdy s tím, že je návrh na dohodu o ukončení pracovního poměru a výpověď v jednom?
    Např. :
    u Vaší organizace jsem zaměstnána jako…na základě pracovní smlouvy ze dne 2… respektive dohody o změně sjednaných pracovních podmínek ze dne…2013.
    Žádám o rozvázání pracovního poměru dohodou tak, aby můj pracovní poměr skončil k 1.1.2014. Vaše vyjádření k této žádosti, resp. návrh dohody o rozvázání pracovního poměru očekávám nejpozději do 5.11.2013.

V případě Vašeho nesouhlasu s návrhem na rozvázání pracovního poměru dohodou považujte tento dokument za řádnou výpověď a pracovní poměr tak skončí uplynutím zákonné dvouměsíční výpovědní doby k 31.12.2013.

Lze to tak praktikovat? Já se s tím nesetkala...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 10. 2013 21:11

Katka2 (neregistrovaný)

Re: Dohoda a výpověď v jednom-prosím pan
      Akorát bych tam nepsala 31.12., protože to vyplyne z data převzetí.

• 29. 10. 2013 7:26

all (neregistrovaný)

U nás to takto používáme běžně. Zaměstnanec žádá skončení dohodou, ale počítá s tím, že by mu zaměstnavatel nemusel vyhovět, tak aby případně neztrácel čas pro podání výpovědi, formuluje to takto.
      Ovšem v tomto případě je to dost neobvyklé, protože stejně chce dohodou ukončit PP tak, jak by skončil při pořádní výpovědi v říjnu.

• 29. 10. 2013 7:28

all (neregistrovaný)

I když formulace "k 1.1.2014" by mohla znamenat, že chce být ještě 1.1. u starého zaměstnavatele. Což ovšem ten by byl blázen, kdyby na toto přistoupil a zcela zbytečně mu platil náhradu za svátek.

• 29. 10. 2013 9:57

VH

I když vím, že se jedná o běžný postup, sama takový úkon považuji za neplatný pro neurčitost - jen těžko mohu něco, co není, považovat za něco jiného (buď je to návrh na dohodu, nebo výpověď). V tomto konkrétním případě bych nereagovala a pracovní poměr skončí výpovědí zaměstnance dnem 31. 12. 2013. Souhlasím s tím, že je zbytečné platit svátek 1.1.2014.

• 29. 10. 2013 11:03

kali (neregistrovaný)

ještě prosím paní VH
      Dobrý den paní VH,
      uvažovala jsem úplně stejně. Bohužel, na jiném diskuzním fóru jsem včera byla vyvedena z omylu. Neuměla jsem to odargumentovat.:( Logicky jsem říkala, že zákon nedává přeci na výběr.. buď je to dohoda (nebo její návrh) či výpověď. (moje špatná argumentace). Jak je to v tomto případě s lhůtou,kterou dává zaměstnanec pro vyjádření zaměstnavateli? Lhůta pro odpověď překračuje do dalšího měsíce. Ale výpověď by měla platit k 31.10.2013,resp.výpovědní lhůta platí od 01.11.2013, pokud zaměstnavatel nebude souhlasit s dohodou. Tak tam se bere v úvahu prostě jen datum předání, doručení?

• 29. 10. 2013 13:05

xJ (neregistrovaný)

Re: ještě prosím paní VH
      zkuste tady:
      http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d10200v13108-skonceni-zamestnani-racionalne-a-bez-emoci/

JUDr. Jaroslav Jakubka je také myslím dostatečnou autoritoiu v oblasti pracovního práva

• 29. 10. 2013 13:42

all (neregistrovaný)

Zaměstnavatel ......................
      se sídlem v ......................

Věc: Žádost o skončení pracovního poměru dohodou, popřípadě výpovědí

Žádám tímto o skončení pracovního poměru dohodou ke dni .... podle § 49 zákoníku práce. Váš souhlas s tímto návrhem očekávám nejpozději do .......
      Pokud nebudete souhlasit se skončením pracovního poměru na základě vzájemné dohody k uvedenému datu, považujte tuto listinu za výpověď z pracovního poměru podle § 50 odst. 1 a 3 zákoníku práce. V tomto případě skončí můj pracovní poměr u Vás uplynutím dvouměsíční výpovědní doby, která v souladu s § 51 odst. 2 zákoníku práce začne prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení této písemnosti.

S pozdravem

V ........... dne .......

......................
      podpis zaměstnance

Poznámka

V praxi se často stává, že zaměstnanec předloží zaměstnavateli návrh dohody o skončení pracovního poměru, která je zaměstnavatelem odmítnuta. Zaměstnanci pak nezbývá než dát výpověď, čímž ztrácí čas, pokud jde o běh výpovědní doby. Stejná situace může nastat i opačně, pokud navrhuje dohodu o rozvázání (skončení) pracovního poměru zaměstnavatel. Zákoník práce ani jiný právní předpis nevylučují, aby na jedné listině byl jednak návrh na dvoustranný právní úkon - dohodu o rozvázání pracovního poměru a současně i jednostranný právní úkon - výpověď.

• 29. 10. 2013 13:41

VH

Ten, kdo činí návrh na uzavření smlouvy či dohody a nejedná s druhou smluvní stranou osobně, může určit lhůtu pro akceptaci návrhu. Není-li tato lhůta určena, je třeba návrh přijmout bez zbytečného odkladu. Je-li návrh přijat opožděně, nebo obsahuje-li změny (zde by se mohlo jednat o datum skončení PP), jedná se o nový návrh.
      Váš zaměstnanec to s těmi lhůtami docela zkomplikoval, protože jak píšete, vám dal lhůtu, která překračuje říjen, který je rozhodný pro event. běh výpovědní doby, navíc PP končí na základě toho právního úkonu, jehož účinky nastanou dříve.
      Já mám za to, že váš příběh nemá právní řešení, protože zde nebyla vůle vašeho zaměstnance vyjádřena určitě ani srozumitelně (ani výklad zde nepomůže). Polud nebudete na návrh nereagovat, mohlo by platit, že se jedná o výpověď a PP skončí 31.12.2013. Nebo nebudete reagovat, protože projev vůle je neučitý, nesrozumitelný a na jako takový nebudete brát zřetel (=ať se domáhá u soudu, že PP skončil, ale takové soudní řízení bych chtěla vidět).
      Neumím si představit, že 5. 11. sdělíte, že s ukončením PP dnem 1.1.14 souhlasíte, a to z důvodu, že účinky doručené výpovědi nelze měnit ani odložit, ani je podmínit. Nelze ani mít za to, že nesouhlas sdělený 5.11. odloží účinky výpovědi, tj. že výpovědní doba začne běžet 1.12., protože výpověď už byla doručena v říjnu.
      Já na vašem místě bych na takový úkon buď nereagovala, nebo bych zaměstnance vyzvala, ať se vyjádří srozumitelně.

• 29. 10. 2013 14:05

kali (neregistrovaný)

Mnohokrát děkuji.. :)
      >>
      >>>I když vím, že se jedná o běžný postup, sama takový
      >>>úkon považuji za neplatný pro neurčitost - jen těžko
      >>>mohu něco, co není, považovat za něco jiného (buď je
      >>>to
      >>>návrh na dohodu, nebo výpověď). V tomto konkrétním
      >>>případě bych nereagovala a pracovní poměr skončí
      >>>výpovědí
      >>>zaměstnance dnem 31. 12. 2013. Souhlasím s tím, že je
      >>>zbytečné platit svátek 1.1.2014.
      >>
      >>
      >
      >Ten, kdo činí návrh na uzavření smlouvy či dohody a
      >nejedná s druhou smluvní stranou osobně, může určit
      >lhůtu pro akceptaci návrhu. Není-li tato lhůta určena, je
      >třeba návrh přijmout bez zbytečného odkladu. Je-li
      >návrh přijat opožděně, nebo obsahuje-li změny (zde by se
      >mohlo jednat o datum skončení PP), jedná se o nový
      >návrh.
      >Váš zaměstnanec to s těmi lhůtami docela zkomplikoval,
      >protože jak píšete, vám dal lhůtu, která překračuje
      >říjen, který je rozhodný pro event. běh výpovědní doby,
      >navíc PP končí na základě toho právního úkonu, jehož
      >účinky nastanou dříve.
      >Já mám za to, že váš příběh nemá právní řešení,
      >protože zde nebyla vůle vašeho zaměstnance vyjádřena určitě
      >ani srozumitelně (ani výklad zde nepomůže). Polud
      >nebudete na návrh nereagovat, mohlo by platit, že se jedná
      >o výpověď a PP skončí 31.12.2013. Nebo nebudete
      >reagovat, protože projev vůle je neučitý, nesrozumitelný a
      >na jako takový nebudete brát zřetel (=ať se domáhá u
      >soudu, že PP skončil, ale takové soudní řízení bych
      >chtěla vidět).
      >Neumím si představit, že 5. 11. sdělíte, že s
      >ukončením PP dnem 1.1.14 souhlasíte, a to z důvodu, že účinky
      >doručené výpovědi nelze měnit ani odložit, ani je
      >podmínit. Nelze ani mít za to, že nesouhlas sdělený 5.11.
      >odloží účinky výpovědi, tj. že výpovědní doba začne
      >běžet 1.12., protože výpověď už byla doručena v říjnu.
      >Já na vašem místě bych na takový úkon buď nereagovala,
      >nebo bych zaměstnance vyzvala, ať se vyjádří
      >srozumitelně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).