Re: RD a přivýdělek-prosím spěchá
rodičovský příspěvek budete čerpat dále, pokud váš roční příjem v hrubém přesáhne částku (do 31.7. to bylo 48tis., teď po zvýšení minimální mzdy je to trochu více), tak si můžete uplatnit slevy na děti a pokud nebudete mít podepsané prohlášení - poplatník někdy jinde (což předpokládám, že nemáte), tak i tuto slevu. Pokud by jste pracovala váš příjem přesáhl 68tis.hrubém, tak by si vás stejně manžel neuplatnil.
Záleží na tom, jak velký ten přivýdělek bude. V každém případě v zaměstnání podepište prohlášení poplatníka a uplatněte si děti, v případě, že bude příjem alespoň 4000,-/měsíc, uplatní se vám v tomto měsíci i zvýhodnění na děti, pokud byste do konce roku měla příjem alespoň 48000 (není pravda, že by to od 1.8.2013 byla větší částka) uplatnila byste si v ročním zúčtování zbytek měsíců, kdy neuplatňoval manžel ani vy.
Jsem z toho trošku zamotaná. Já si tedy mohu uplatnovat slevu na manželku bez příjmů sama na sebe?
Jedná se jen o brigádu a předpokládám že přivýdělek tedy nebude příliš vysoký.
Manžel si mě ani děti uplatnovat nemůže, protože jsme odloučení (říkala jeho účetní)
Rozumím tomu tak že vliv na vyplácení rodičovského příspěvku to tedy nemá. Je nějaké omezení výše, do které si mohu přivydělat?
Děkuji
>Jsem z toho trošku zamotaná. Já si tedy mohu
>uplatnovat slevu na manželku bez příjmů sama na sebe?
Ne, vy si uplatníte jenom slevu na poplatníka.
>Jedná se jen o brigádu a předpokládám že přivýdělek
>tedy nebude příliš vysoký.
Pro měsíční bonus je letos potřeba mít příjem aspoň 4000,- Kč, od ledna 4250,- měsíčně. Pro roční bonus pro rok 2013 je hranice 48000,- Kč.
>Manžel si mě ani děti uplatnovat nemůže, protože jsme
>odloučení (říkala jeho účetní)
Daňové zvýhodnění na děti si uplatnit nemůže, protože tam je podmínka společné domácnosti. Jeho účetní by vám měla pro vašeho zaměstnavatele vystavit potvrzení, od kterého měsíce daňové zvýhodnění neuplatňuje.
>Rozumím tomu tak že vliv na vyplácení rodičovského
>příspěvku to tedy nemá. Je nějaké omezení výše, do které
>si mohu přivydělat?
>Děkuji
Jediné omezení je doba strávená ve školce nebo v jeslích pro dítě do 2 let.
Ne, slevu na manželku, která má roční příjmy do 68 tisíc, by si mohl uplatňovat jen Váš manžel na Vás (pokud byste měla ty roční příjmy do 68 tisíc). Ale píšete, že nemáte společnou domácnost a jste odloučení (předpokládám, že to máte nějak úředně potvrzené a že Vám má platit výživné), takže tato možnost padá.
Vy si ze svých příjmů můžete uplatnit slevu z daně na poplatníka (poplatník, to jste Vy). Tato sleva na poplatníka je měsíčně až 2070 Kč (musíte mít podepsané daňové prohlášení), tzn. až 24840 Kč ročně.
A dále můžete uplatnit zvýhodnění na děti. Na každé dítě je 1117 Kč měsíčně, tzn. 13404 Kč ročně. Toto zvýhodnění je buď formou slevy na dani, tzn. že se z vypočítané daně nejprve odečte sleva na poplatníka, pokud ještě nějaká daň zbývá, odečte se sleva na děti a pokud ještě nějaká daň zbývá, tak tu Vám srazí. Pokud je ale malý příjem a po odečtení slevy na poplatníka je daň malá, tak ta malá daň se ještě odečte jako sleva na děti a to, co k odečtení na děti nestačilo, se nazývá bonusem, a to je Vám naopak přičteno ke mzdě. Podmínka k získání bonusu na děti je ta, že v měsíci musíte mít aspoň 4000 Kč hrubého (od ledna 2014 4250 Kč) nebo za celý rok aspoň 48000 Kč hrubého (od r. 2014 aspoň 51000).
Děkuji moc, už tomu rozumím :-)
V práci nahlásil jen že už nepotřebuje slevu na dojíždění a na to konto se rozjela akce "konec slev na dani". Potvrzené zatím nemáme nic, jen ústní dohodu, protože není schopný podepsat ani papíry ohledně dětí které jsem zařídila...
Sleva na dojíždění? Co to je?
Pokud nemáte nějaké odloučení (tedy to, že nemáte společnou domácnost) potvrzené, tak Vaše mzdová účetní musí mít potvrzení od účetní Vašeho manžela, že on od tehdy a tehdy zvýhodění na děti neuplatňuje. Protože společná domácnost nemusí znamenat stejné bydliště.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 10. 2013 22:31
Dobrý den,
jsem na RD s 9ti měsíční dcerkou. Manžel odešel a odstěhování nahlásil v práci, načež přišel o slevu na dani na dítě a roční slevu na mě, protože je prý potřeba společná domácnost k jejich uplatňování.
Podařilo se mi najít přivýdělek, ale potřebuji prve vědět jak by to bylo. Ve chvíli, kdy bych třeba na dohodu začala pracovat, nebude pak nějak problém s vyplácením RD kvůli věku dítěte? A mám nárok na slevu na dani na sebe i na děti (mám dvě)?
Děkuji za odpověď.
Petra