Re: ODD a dodatečné přiznání k DPH
Ano, dodatečné přiznání k DPH za 9/2013 jen na rozdíl musíte podat do konce listopadu. Tím bude splněn termín podání DDP do konce měsíce následujícího po zjištění důvodu pro podání, který byl 30.10. a bude také splněn předpoklad, že v listopadu již obdržel ODD odběratel.
Myslím, že dodatečná oprava ceny nezakládá povinnost podat dodat.přiznání, ale změna se provede ODD v aktuálním období -§42
Potvrzený ODD taky nepotřebujete stačí doklad o odeslání-doručenka-doporučeně. Jsem zvědavá na další reakce. Možná se lépe poučím.
Tazatelka psala, že byla chybně vyfakturována cena, tzn. že nejde o slevu dle §42, ale o chybu dle §43. §43 se netýká jen chybné sazby DPH, ale i toho, co bylo vyfakturováno např. omylem nebo 2x nebo chybně např. cena byla vyfakturována dle starého ceníku, ne dle platného a měla být nižší. Správně je vzít si DPH zpět dodatečným přiznáním. V běžném přiznání, hrozí riziko, že při kontrole FÚ takto nárokovanou zpět DPH neuzná.
A tak jsem nějak zaspala pokračující diskuzi ale alespoň jsem se trochu přiučila. Mám jen ještě jeden dotaz a to ohledně, jak získat odvedenou daň zpět, musím požádat FÚ nebo můžu ponížit následující odvod DPH? Jedná se pouze o částku daně ve výši 559,- Kč.
Na svůj daňový účet nejspíše "nevidíte" a jsou tam nějaké lhůty, kdy se přeplatek stává přeplatkem, takže jistější je zažádat o vrácení (formulář není) nebo pozor, aby se přeplatek (z dod.př.) s nedoplatkem (uhr. na DPH méně) "potkal" ve správný čas" a nedošlo k úrokům z prodlení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
31. 10. 2013 8:51
V září ve VYF byla špatně fakturovaná cena za dopravu. ODD vystaven 30.10. snižuje se jím základ daně a daň. Potvrzený ODD mi přijde poštou až v listopadu. Dodatečné přiznání podám tedy až v listopadu za září?