Re: zrušení DE a založení s.r.o.
Přesně tak, vznikne naprosto jiná firma s.r.o., která nebude mít s podnikáním OSVČ nic společného (možná společníka, ale určitě ne účetnictví). Jde o zcela něco jiného, než když se OSVČ rozhodne přejít z DE na podvojné účetnictví. Doporučuji odbornou pomoc, aspon do začátku...
Moc děkuji všem za odpovědi......Spol.s r.o. jsem účtovala hodně let a i účetně likvidovala.Teď už mám kromě několik DE i jednu malou s.r.o.,ale vždy jsem je dostala "za letu"(buď účetní byla odejita nebo umřela).Teď mi můj dlouholetý kliet přišel říct,že chce s.r.o.Vysvětlovala jsem mu všechny zápory,ale marně,a proto tu hledám rady.DE chce zrušit:=(
Doporučuji, abyste si podle výše pohledávek, závazků a zůstatkové hodnoty IM spočítal, zda se vyplatí podnikání OSVČ úplně ukončit nebo ne. V s.r.o. nejspíš sám sebe zaměstnáte a v podnikání může pokračovat jako vedlejší činnost. Pohledávky se tak nedodaňují a zálohy na SP a ZP nemají stanovené minimum. Prostudujte §23 zákona o daních z příjmů, kde se o dodanění píše. Nikomu nebude vadit, pokud se činnost OSVČ převede na s.r.o. postupně. Zákon sice takovou konkurenci zakazuje, ale nestanovuje sankce a požadovat případnou ztrátu zisku musí nově založená firma, což asi neudělá, že?
Ale opakuji, záleží na konkrétních okolnostech, na dobytnosti pohledávek, na hodnotě IM atd. Jediné místo, kde musíte být opatrný, jsou obchodní vztahy vaší živnosti s vaší novou s.r.o. Pokud FÚ na něco takového narazí, rozsvítí se mu červená kontrolka a vy musíte dokazovat, že ceny jsou obvyklé, že nejde o daňový únik nebo o Švarc systém a kdovíco ještě... Na druhou stranu, prodat zbylý majetek živnosti do s.r.o. je možné, jen si dopředu sežeňte odhad jeho ceny znalcem, nebo nějaký bazar, přes který to prodáte, nebo jen doložte, že ceny jsou obvyklé tržní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 11. 2013 16:39
Dobrý den,doufám,že se vyjádřím srozumitelně.OSVČ vedla DE a tu chce zrušit k 31.12.2013 a v tom samém oboru podnikat jako s.r.o. od 1.1. 2014. Četla jsem tu i na netu mnoho informací,ale týkaly se jen přechodu z DE na účetnictví.Tady je to jiný případ(?).Při zrušení živnosti se musí pohledávky i závazky dodanit. IM odepíši(za rok 2013) a také dodaním zůstatkovou hodnotu. Jestliže dodaním pohledávky a závazky,jak zaúčtuji v roce 2014 platbu(leden,únor) v s.r.o.?Děkuji za každou radu.