Re: Jiná skutečnost než smlouva
Na jak dlouho máte napsanou dohodu?
Zaměstnanec může za dohodnutých podmínek pracovat i nepravidelně, například tak, že jeden týden odpracuje 25 hodin, druhý týden 15 hodin, další týden nemusí pracovat vůbec apod. Za období, na které byla dohoda sjednána, musí však být v průměru za týden odpracovaná doba maximálně polovinou stanovené týdenní pracovní doby; ve většině případů půjde o 20 hodin.
Pokud máte v smlouvě 150,- Kč na hodinu, tak vám náleží. Je to ale asi hrubého. Z toho vám strhávají ZP, SP a daň.
Tak se na to zeptejte zaměstnavatele a chtějte to co je ve smlouvě.
Mám 75,- hrubého když vydělím celkovou hrubou mzdu skutečně odpracovanými hodinami, ale zjistil jsem,že na pásce mám vykázán poloviční počet hodin a ten vynásoben 150,- Kč. Celková hrubá mzda vyjde stejně, ale pracuji jak debil mnoho hodin....Děkuji za reakce a dobrou noc.
>>Takže máte hrubého, nebo čistého 75,- na hodinu?
>Mám 75,- hrubého když vydělím celkovou hrubou mzdu
>skutečně odpracovanými hodinami, ale zjistil jsem,že na
>pásce mám vykázán poloviční počet hodin a ten
>vynásoben 150,- Kč. Celková hrubá mzda vyjde stejně, ale
>pracuji jak debil mnoho hodin....Děkuji za reakce a dobrou
>noc.
Aha, takže oni vám počítají méně hodin, než jste skutečně odpracoval, je to tak?
Tak to musíte za šéfem a zeptat se ho, proč to takto je. Píšete si nějakou docházku? Trvejte na tom, že chcete hodiny doplatit. Pokud s nima nebude řeč, nemá cenu v takové firmě pracovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 11. 2013 21:06
Dobrý den,
uzavřel jsem dohodu o pracovní činnosti, kde je napsáno,že dostanu 150,- Kč na hodinu. Jsem si myslel,že taková dohoda může být jen na polovinu pracovní doby. Musím pracovat i 11 hodin denně a vyplácí mi 75,- Kč na hodinu. Myslím si,že je to schválně napsáno na dvojnásobek a skutečnost je jiná. Mohu se bránit? Díky