Re: Sleva na dani na vyživovanou manželk
Díky, tak jsem si to myslela, ale teď jsem si četla ten zákon a ten odstavec 3 mě právě zaujal:
(3) Poplatník může uplatnit snížení daně podle odstavce 1 písm. b) až f) o částku ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení daně splněny.
Nevíte, co je rozhodné - mám mateřskou za prosinec a přišla v lednu. Počítá se do prosince či do ledna? Já tvrdím mzdovce, že dle zák. o daních z příjmů je to měsíc zúčtování že do prosince a ona si stojí za tím, že do ledna a nemůžeme se domluvit.
ne, to chápete špatně. Pokud měla mateřskou vyšší než 68 tis/rok, nemůže si jí manžel uplatnit. Uvedený odstavec je o tom, že si může uplatnit 1/12 za každý měsíc, kdy na začátku měsíce byli manželé (samozřejmě za předpokladu, že v celém roce neměla víc než 68 tis)
Díky moc. Tak jsem to i jako mzdovka před 6ti lety než jsem odešla na mateřskou dělávala. Jenže co nasotupila po mě mi říká, že to přišlo v lednu, patří do ledna a že nemá manžel za letošek nárok za mě na slevu na dani. Mě to přišlo jako blbost, že když je to dle zák. o daních z příjmu, že je rozhodující datum zúčtování a ne příjmu, ale údajně to někde četla, tak jsem to chtěla raději prokonzultovat, mohlo se to změnit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 11. 2013 14:14
Poprosím, jak rozumíte paregravu - § 35ba 3, zák. o daních z příjmu. Tzn. že když nastoupí žena mateřskou dovolenou až třeba od června (měla mateřskou vyšší než 68tis./rok), ale rodičák do května - má nárok na slevu na dani manžel za manželku ve výši poměru 5ti měsíců?