Re: rodičovská dovolená
Tato osoba byla mimo klasický pracovní poměr 5 let, ale pokud vím, tak také má dvě děti. Ale zkusím se zeptat jinak: může se stát, že nám nenahlásí skutečnost, že ukončila rod.dovolenou a tudíž je to důvod pro rozvázání prac. poměru z naši strany? Může se stát, že by nastoupila jinde na na ÚP aniž by s námi ukončila prac. poměr??
Paní Daniela je nechápe, protože není účetní, nýbrž jenom asistentka. Proto taky potřebuje paní Daniela poradit že... Uvítala bych třeba i radu typu: zjistěte si to a to... Moc mi tady pomohl jeden příspěvek, kdy mi to bylo vysvětleno... Prosím uvědomte si jenom jednu věc - chodí tady taky NEÚČETNÍ, které potřebují poradit né zkritizovat.... I malá rada je pro mě cenná...
To ano, ale měla byste postupovat podle pravidel, tzn. nejdříve si projít historii, tam byste o tomto tématu našla takovou spoustu informací, že byste měla alespoň takovou povědomost, abyste věděla, na co se vlastně máte zeptat. Ono těžko odpovídat na nesmyslný dotaza zkoumat, na jste vlastně myslela se otázat.
Pokud má 2 děti (za sebou), tak nejprve šla od vás na mat. dovolenou (pobírala PPM), potom mohla, ale nemusela čerpat dovolenou, poté čerpala rodič. dovolenou a přitom pobírala rodič. příspěvek od státu, poté se vám musela opět přihlásit, protože opět šla na mat. dovolenou a pobírala PPM a pak zase u vás mohla, ale nemusela čerpat dovolenou a poté čerpala rodič. dovolenou a zároveň pobírala rodič. příspěvek. Na jak dlouho nyní u druhého dítěte požádala vás (zam-tele) o čerpání rodič. dovolené? Požádala vůbec? Pokud ne, tak se má za to, že ji bude čerpat do 3 let tohoto 2, dítěte a do té doby se vám nemusí ozývat, může být i jinde zaměstnána. Jen nesmí mít současně u vás a u toho druhého zam-tele mít podepsané daň. prohl. Nepletete si pojmy rodič. dovolená a rodič. příspěvek? Mně to totiž připadá, že si to pletete. Ale tyto dva pojmy spolu nesouvisí, vždyť může u vás čerpat rodič. dovolenou, ale od státu již nemusí pobírat rodič. přísp. Třeba si ho sjednalla jen do 2 let dítěte a u vás čerpá rodič. dovolenou do 3 let.
Pravděpodobně si to pletu. Ale jde jenom o to, že jsme se jakožto zaměstnavatelé dotyčné osoby náhodou dozvěděli, že ukončila "mateřskou"... naše účetní to tedy nehlídala a nedala nám nijak vědět. Tudíž je naše povinnost ji asi co nejdříve kontakovat a nějaký způsobem se domluvit.... Jenom jsem myslela, že tak jak jste tu psali, že nelze nastoupit do jiného zaměstnání, respektive nelze podepsat druhé daň prohlášení, že pro nás by to mohl být důvod k rozvázání prac. poměru
Není zač.
Ale ostatní se snažili také odpovědět a nevidím u žádné odpovědi, že by neodpovídali slušně, ba naopak se z vás snažil každý dostat podrobnosti (doposud nevíme, kdy se 2. dítě narodilo, což je pro daný problém nejpodstatnější). Je doba uzávěrky, takže každý máme práce nad hlavu, takže příště zadávejte dotaz jasně a srozumitelně, aby bylo hned jasné, o co vám jde. Ale je fajn, že si alespoň nastudujete správně všechny pojmy. Tak vám alespoň přeji, abyste vše rozřešili do zdárného konce.
No vzhledem k tomu, že jsem nucena řešit záležitosti o kterých nic nevím, tak budu nucena si tyhle informace zjistit samostudiem. Netušila jsem ale že je můj dotaz nejasný. Nechtěla jsem přesně řešení ale nějaký obecný postup. Těžko se ptá laik odborníka a ještě písemně.
Tak v prvním dotazu píšete o rodičovské dovolené, teď o mateřské dovolené, takže se obávám, že nejste schopna ani řádně napsat dotaz, takže není na co odpovídat.Kdy se narodilo dítě, kdy měla MD, do kdy žádala o RD. Přesné údaje, jinak je to celé zbytečná ztráta času.
Nikdo nepsal, že nejde nastoupit do dalšího zaměstnání. U vás je ale velký problém, protože se vůbec neorientujete v pojmech a to je tragédie a může se stát, že pokud neznáte Zákoník práce a zákony, které znát musíte, tak se můžete dostat do velkých malérů, které vás mohou stát i nemalé peníze. To, když třeba někomu špatně rozvážete prac. poměr a on vyhraje soud. Takže radím, abyste zjistila, kdy se to 2. dítě narodilo a pokud chcete poradit, tak to sem napište. Bez této informace nemá cenu dále odpovídat, neboť jinak je vše ztráta času.
Myslím, že zákony by měla znát především naše účetní. Ale asi začnu také studovat, zřejmě se mi budou hodit. Ale v podstatě vy jste mi odpověděl vyčerpávajícím způsobem na můj dotaz, pochopil jste oč mi jde. Já tuhle situaci nebudu řešit, jenom potřebuju vědět ty obecné informace, které jste mi zodpověděl/a neboť nevím, jestli mám čekat, co naše zaměstnankyně vymyslí nebo mám s tím začít něco dělat. Nic víc, nic míň. Každopádně Vám děkuji
Přesně. Já umím z účetnictví jenom MD/D :D Né ale je to tak, neživím se účetnictvím a v podstatě potřebuju i vědět, jestli vůbec mám zjištovat nějaká fakta a když jo, tak jaké... Nemůžu vznést konkrétní dotaz, když nevím na co se zeptat... Z toho důvodu jsem POPSALA SITUACI a doufala, že budou nějaké návrhy řešení..
jak už se zde psalo několikrát....datum narození 2. dítěte, a zda má požádáno o čerpání rodičovksé dovolené ( ne rodičovský příspěvek, to je něco jiného) a do kdy ...ale doporučila bych pak vznést nový dotaz, jelikož tady to frčí a k tomuto dotazu se už možná nikdo nevrátí ...pevné nervy :-)
vy, dokud nezjistíte, KDY (přesné datum) se narodilo 2. dítě, tak nemáte co řešit, protože do té doby nevíte, jestli je dotyčná na mateřské, rodičovské dovolené nebo už dávno měla být u vás v práci
dokud nám toto datum nenapíšete, tak opravdu vám nikdo z nás nemůže pomoci, protože nemáme na co odpovídat
Dani, už se tím netrapte :-)
>
>>>
>>>No sice jsem psala že rodičovské, ale ujistím se
>>>raději znovu a zjistím to, co jste mi poradili.
>>>Děkuji
>>
>>Tak to si ani nepamatujete vy, co jste napsala. Tady
>>jste psala toto:
>>
>>Netušila jsem, že ukončila mateřskou, myslím, že
>>pokud
>>je povinnost toto hlídat, pak má tu povinnost účetní.
>>Takže my máme povinnost ji kontaktovat?
>
>Tak to se omlouvám, tuším, že ve všech ostatních
>případech jsem se již nespletla... V hlavním dotazu byla
>taky rodičovská.,.
jestli je nakonec na nemocenské, tak to je zamotané, že se v tom budete těžko orientovat, pokud nezjistíte, jak to vlastně všechno má, protože ona třeba vůbec nebude mít nárok na náhradu mzdy za nemoc a následně nemocenskou. Vše se odvíjí od datumu narození dítěte a její žádosti, do kdy si požádala zam-tele o čerpání rodič. dovolené. Bez těchto údajů s tím nehnete!!!
Ajej :( Snad z toho nebudete mít špatné spaní :) Během týdne to příjde dořešit osobně ona zaměstnankyně... Takže jediné co vím, že se zatím nevrátí neboť po nemocenské nastoupí znovu na mateřskou a pak rodičovskou :) (modlím se, aby to bylo napsáno dobře :-) ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 11. 2013 9:44
Dobrý den,
prosím o radu. Náš zaměstnanec ukončil rodičovskou dovolenou a tuto skutečnost jsme se dozvěděli pouze náhodou. Dotyčná osoba to nepřišla nahlásit a nijak nás nekontaktovala. Prosím jaké jsou její povinnosti? Musíme ji příjmout do prac. poměru, pokud s námi sama neukončí pracovní poměr? Nebo jak máme postupovat? Děkuji