Re: Dotaz k DPH
pokud vystavíte fakturu v tuzemsku v režimu, tak bez daně , žádná daň se nezobrazí, na ř. 25 přiznání , faktura s odkazem daň odvede zákazník, k přznání výpis z evidence jako dodavatel
pokud přijmete , tak bez daně , ale provedete samozdanění na ř. 10 a 43 a podáte výpis s přiznáním jako odběratel.
pokud dodáte zboží do eu plátci tak ř. 20 bez daně a souhrnné hlášení kod 0
pokud dodáte neplátci, tak s naší daní ř. 1 a odvedete
Otázka je, jestli vůbec mají fakturu s přenesením daně vystavovat, jestli nemají fakturovat s DPH
Dobrý den,
moc Vám děkuji za reakce. Ale protože jsem pořád v tom chápání trochu slabší. Ještě shrnu, jestli jsem pochopila správně.
Okna vyrábí a prodávájí s montáží.
Vydaná fa. v režimu do tuzemská plátci - faktura pouze základ s textem odvede zákazník, přiznání řádek č. 25 (daň na výstupu) + hlášení na FU.
Vydaná fa. do tuzemska neplátci - klasická faktura (základ, sazba, daň, celkem), řádek č. 1.
V případě přijaté faktury z tuzemska od plátce v režimu - provedu "samozdanění" (jak píšete, tzn. navedu do programu - k úhradě pouze základ, ale do přiznání se mi dostane daň na VÝSTUPU??),proč potom uvádíte ř. 10 + 43 - vstup i výstup??
Dodám s montáží do EU plátci, faktura bez daně s textem daň odvede zákazník, přiznání řádek č. 20 (daň na výstupu) + hlášení na FU.
Dodání do EU neplátci, klasická faktura, řádek č. 1
Děkuji moc za trpělivost se mnou
>
>Dobrý den,
>moc Vám děkuji za reakce. Ale protože jsem pořád v tom
>chápání trochu slabší. Ještě shrnu, jestli jsem
>pochopila správně.
>Okna vyrábí a prodávájí s montáží.
>
>Vydaná fa. v režimu do tuzemská plátci - faktura pouze
>základ s textem odvede zákazník, přiznání řádek č. 25
>(daň na výstupu) + hlášení na FU.
>
>Vydaná fa. do tuzemska neplátci - klasická faktura
>(základ, sazba, daň, celkem), řádek č. 1.
>
>V případě přijaté faktury z tuzemska od plátce v
>režimu - provedu "samozdanění" (jak píšete, tzn. navedu do
>programu - k úhradě pouze základ, ale do přiznání se
>mi dostane daň na VÝSTUPU??),proč potom uvádíte ř. 10 +
>43 - vstup i výstup??
>
>Dodám s montáží do EU plátci, faktura bez daně s
>textem daň odvede zákazník, přiznání řádek č. 20 (daň na
>výstupu) + hlášení na FU.
>
>Dodání do EU neplátci, klasická faktura, řádek č. 1
>
>Děkuji moc za trpělivost se mnou
Pokud vy jste příjemce - odběratel služby v režimu přenesení daně, musíte daň odvést a ZÁROVEŇ máte nárok na odpočet , takže v přiznání to bude, jak psala tuším paní Jana na výstupu i na vstupu... v tom spočívá kouzlo PŘENESENÍ daně... dodavatel na vás přenesl povinnost odvést daň, to ale neznamená, že když vy splníte za dodavatele tuto povinnost, ztrácíte nárok na odpočet.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 11. 2013 20:13
Dobrý den,
chtěla bych se ujistit, zda jsem pochopila správně.
Vyrábím a prodávám okna, dveře, jsem plátce DPH.
Fakturuji plátci do ČR:
Vystavím FV v režimu přenesené daň. povinnosti př.1000,- základ daně, s uvedením daň odvede zákazník, do přiznání se mi načte daň na výstupu př. 150,- + na FU předám hlášení
Od odběratele dostanu uhrazeno 1000,-
Odběratel obdrží mojí fa., do přiznání se mu dostane 150,- + vyplní hlášení na FU.
Je to tak?
Musím také rozlišit jakou sazbu daně - dle charakteru bydlení. Trvalé bydlení 15%, rekreační, školy, školky,... 21%
Fakturuji neplátci do ČR:
Vystavím FV s uvedením sazby, základu, vyčíslím. K úhradě bude celková hodnota fa (dle předchozího příkladu) 1150,-
Správně?
Fakturuji plátci na Slovensko:
To vůbec nevím.
Fakturuji neplátci na Slovensko:
Taky nevím.
Fakturuji plátci na Slovensko, ale skutečná montáž bude probíhat v Rakousku (objekt v Rakousku, vlastní firma ze Slovenska):
Taky vůbec nevím.
Moc děkuji za objasnění