Re: záloha na energie
O zálohové faktuře se neúčtuje, takže 314/321 asi není úplně dobře. Až při úhradě zálohy by měli účtovat 314/221.
Poskytovatel energie by měl k zaplacené záloze vystavit daňový doklad, na základě tohoto dokladu by se měl měsíčně nárokovat odpočet DPH. Ale protože zákon o DPH umožňuje uplatnit nárok na odpočet až 3 roky zpětně, řekla bych, že si DPH mohou nárokovat až na tzv. vyúčtovací faktuře.
Jestli mohu, léta praktikujeme tento systém. Zálohovou fakturu - splátkový kalendář /vždy na ní je vyčíslená DPH/ na energie zapíšu do neúčetní knihy, uhradím a platbu účtuji 314/221. Protože dodavatelé energií neposílají vyúčtování daně, ofotím splátk. kalendář a zapíšu jako vyúčtování 343/314 a daně uplatním. U nás si splátkový kalendář nafotíme tolikrát, kolik je na něm splátek, všechny zapíšeme do neúčetní knihy s konkrétním datem splatnosti a tím se mi nemůže stát, že zapomenu nějakou zálohu zaplatit.
ano, je to správně, tak jak je popsané výše a ve zkratce od Vás.
Ale, neni špatně ( nestojí Vám to za to a nemáte "krácený nárok") ani uplatnit DPH až při konečné faktuře.
Jen to účtování předpisu záloh 314/321 ne - o záloze se účtuje až při platbě. Pokud chcete dostat zálohovou fakturu do SW(kvůli evidenci a platbám) a on Vám neumožňuje bez zaúčtování, tak si nastavte kontaci 314/314, tím nic nezkazíte.
no já bych raději uplatňovala DPH až s fakturou, teď tedy budu pouze účtovat
zaplac zálohy na 314/221, pak na 314 budu mít přehled o těchto zálohách
a při obdržení roční fa / tu dám na 502(343)/321/ z ní odečtu tyto zaplacené zálohy
(omlouvám se, je mi ze sebe zle, jak jsem dnes "tupá", jsou věci co člověk dává automaticky a pak ho takovéto něco rozhodí)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 11. 2013 9:48
absolutní začátečník
nastoupila jsem do firmy-vedou účetnictví, zálohy za energie účtují na 314/321 neuplatňují do měsíčního dph, účtují na základě rozpisů záloh
fakturu s vyúčtováním spotřeby účtují na 502(343)/321 s odečtením zaplacených záloh a DPH uplatní jednorázově, nezdá se mi to, je to tak správně?